niedziela, 13 marca 2011

Ciasto cytrynowe- "Pieczenie z Kasią na żywo"

  
Ciasto cytrynowe


kostka Kasi
4 jaja
2 szklanki mąki
1 czubata łyżka proszku do piecznia
1 cytryna



Skórkę z cytryny zetrzeć na drobnej tarce, z owocu wycisnąć sok. Zmieszać skórkę z sokiem. Kasie utrzeć z cukrem i pojedynczo dodawanymi jajkami na jednolitą masę.
Następnie dodać 1 szklankę mąki, proszek do pieczenia i wymieszać. Dodać sok ze skórką z cytryny i drugą szklaną mąki. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Ciasto przelać do podłużnej prostokątnej formy (ok. 30 x 10 cm), posmarowanej Kasią i posypanej bułką tartą. Piec ok 1 godzint w temp.peraturze 180 stopni.

3 komentarze:

  1. Ciasta na blogu ładne ale ten cytrynowiec to piękny zakalec ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, zakalcowane to ciacho.

      Usuń
  2. Zakalec książkowy ale ukłon dla autora za to, że je pokazuje. W końcu każdemu taka niespodzianka może się przytrafić. Jest to pokrzepiające dla tych, którzy się starają a wychodzi właśnie coś takiego i zachodzą w głowę, że to niemożliwe, przecież na zdjęciu było takie piękne..

    OdpowiedzUsuń