niedziela, 4 grudnia 2011

Roladowy tort serowy

  Do tej pory rolady biszkoptowe nie są moją mocną stroną, lecz ciasto wyszło pyszne. Nie jest trudne a bardzo czasochłonne, ale efekt wyśmienity.  



Rolada biszkoptowa:
90 g masła lub margaryny
6 jaj
175 g cukru
100 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
350 g konfitury wiśniowej


Tłuszcz roztopić. Żółtka odzieli od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka ubić na sztywno. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Ciągle ucierając, do masy żółtkowej dodawać na przemian mąki i pianę z białek. Masło wymieszać z niewielką ilością masy, dodać do pozostałej masy i wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, na blaszce wyłożonej pergaminem rozprowadzić ciasto i piec ok. 12 min.
Upieczony biszkopt wyłożyć na oprószoną cukrem ściereczką i usunąć papier. Konfiturę rozsmarować na biszkopcie a następnie ciasto zwinąć roladę. Odstawić do wystudzenia.

Masa:
600 g twarogu
200 g śmietany 30%
1 opak. cukru waniliowego
4 łyżki cukru
1 galaretka truskawkowa
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka agrestowa
1 galaretka czarna porzeczka
1 tabliczka gorzkiej czekolady

Dzień wcześniej przygotować galaretki. Cytrynową, agrestową i czarną porzeczkę rozpuścić w 1 szklance wody. Odstawić do lodówki aby stężały.
Twaróg zmielić 3-krotnie. Zmiksować na puszystą masę, dodając cukier i cukier waniliowy. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 1 szklance wody.Śmietanę ubić. Galaretki przygotowane wcześniej wyciągnąć ze szklanki i pokroić w kostkę. Czekoladę drobno posiekać. Do masy serowej dodać tężejącą truskawkową galaretkę,dokładnie zmiksować, następnie dodać ubitą śmietanę, pokrojone pozostałe galaretki oraz czekoladę, dokładnie wymieszać.
Przygotować dużą miskę, wyłożyć folią aluminiową. Roladę biszkoptową pokroić w 1 cm plastry. Brzegi miski wyłożyć plastrami rolad(kilka plastrów pozostawić do przykrycia masy).
Do tak wyłożonej roladami miski przełożyć masę, wygładzić i przykryć pozostałymi plastrami rolady. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki. Gdy masa stężeje ciasto przełożyć na talerz i usunąć folię.

10 komentarzy:

  1. Łał!!! Piękny :) Chyba nie miałabym odwagi zrobić coś takiego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wygląda i na pewno smakuje ;)
    Wpadłam tu przez przypadek, ale muszę Ci powiedzieć, że jestem pod wrażeniem, że facet potrafi takie ładne ciasta robić ;) Wiadomo, że większość blogów kulinarnych jest prowadzonych przez pleć piękną i pewnie gdyby nie było wyświetlonego profilu to bym pomyślała, że jesteś kobietą ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam tylko jedno pytanko: o jakich wymiariach użyłeś formy do pieczenia tej rolady(chodzi mi o biszkopt) :) Z góry dziękuje za odpowiedź!
    Mariola

    OdpowiedzUsuń
  4. Mariola, użyłem blaszki takiej jak jest dołączona do kuchenki w piekarniku, wyłożyłem tylko papierem do pieczenia.(wym. 40x35)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis i zdjęcia. Blog dodaję do obserwowanych.

    OdpowiedzUsuń
  6. Znalazlam Twoja strone przypadkowo, i gratuluje serdecznie! Mysle, ze bede zagladac tutaj czesciej, ja doswiadczona gospodyni domowa i w gotowaniu, i w pieczeniu! Pozdrawiam wiosennie.

    OdpowiedzUsuń