środa, 30 marca 2011

Kasza na słodko z owocami

100 g kaszy gryczanej
2 łyżeczki startej skórki pomarańczy
2 łyżki zmielonego maku
250 g mleka
szczypta kardamonu
szczypta cynamonu
szczypta soli
połówki brzoskwiń
plastry ananasa
połówki gruszek
3 łyżki płynnego miodu
liście mięty

Kaszę uprażyć na patelnibez tłuszczu na wolnym ogniu, ciągle mieszając aż zacznie specyficznie pachnieć. Mleko zagotować ze skórką pomarańczy, makiem, solą, kardamonem i cynamonem. Dodaj uprażoną kaszę gryczaną, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu ok 20 min, do chwili, aż kasza napęcznieje. Brzoskwinie, ananasy, gruszki pokrój w kostkę. Dodaj miód oraz 2 łyżeczki posiekanej mięty. Wymieszaj. Kaszę ułóż na talerzu razem z sałatką owocową i udekoruj listkami mięty.

niedziela, 27 marca 2011

Roladki w serze

500 g mięsa mielonego
czerstwa bułka
1 szklanka mleka
2 jajka
1 cebula
3 ząbki czosnku marynowananego
sól pieprz
majeranek
kilka plasterków sera żółtego
oliwki zielone
papryka czerwona konserwowa


Cebulę obrać, posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Bułkę namoczyć w mleku. Połączyć z mięsem, dodać jajka, przyprawić i dokładnie wymieszać. Z przygotowanego mięsa formować podłużne, walcowate kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Upieczone kotlety układać na plasterku sera żółtego, zwinąć i spiąć wykałaczką. Udekorować plasterkami papryki, oliwkami i marynowanym czosnkiem. Można przez chwilę zapiekać w piekarniku.

czwartek, 24 marca 2011

Drożdżowe kwiatki

3 szklanki mąki
2 łyżki cukru
2 żółtka
1 jajko
50 dag drożdży
1 szklanka maślanki
70 g margaryny
szczypta soli
sezam, mak, pestki słonecznika

Maślankę lekko podgrzać.Połączyć z drożdżami, 2 łyżkami cukru i szczyptą soli. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać posiekaną margarynę, 2 żółtka, 1 jajko oraz wyrośnięte drożdże.Wszystko wymieszać i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Następnie z ciasta formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Smarować białkiem i obtaczać w sezamie, maku lub pestkach słonecznika. Tak przygotowane kuleczki układać na blaszce wyłożonej pergaminem w kształt kwiatka, tak aby stykały się ze sobą. Ostawiamy na chwileczkę do wyrośnięcia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20-25 min. aż do przyrumienienia. Z tych proporcji wychodzi ok. 8-10 szt. kwiatków.




poniedziałek, 21 marca 2011

Zupa fasolowa z pomidorami i selerem naciowym

40 dag łopatki wieprzowej
20 dag fasoli białej
2 marchewki
2 ziemniaki
5 łodyg selera naciowego
1 puszka pomidorów krojonych
1 cebula czerwona
sól
pieprz
szczypta papryki ostrej

Fasolę namoczyć w wodzie i pozostawić na noc. Mięso umyj osusz, pokrój w kostkę i zalej wodą, zagotuj. Marchew obierz i dodaj do miesa. Namoczoną fasolę wrzuć do wywaru, gotuj ok 40 min. Ziemniaki obierz, łodygi selera umyj i oczyść z włókien pokrój w grube plastry. Razem z ziemniakami dodaj do zupy. Gotuj ok. 15 min. Na koniec dodaj krojone pomidory. Cebulę obierz pokrój w piórka i podsmaż na oleju. Dodaj do zupy. Przypraw solą i pieprzem, papryką oraz ewentualnie świeżymi ziołami.

piątek, 18 marca 2011

Kotlety rybne

800 g ryby tilapii
1 cebula
bułka czerstwa
2 jajka
2 łyżki natki pietruszki
tymianek
sól
pieprz
olej

Rybę mielimy. Cebulę drobno siekamy, dodajemy. Bułkę namaczamy w ciepłej wodzie, dodajemy do ryby. Wbijamy jaja, dokładnie mieszamy. Dodajemy pietruszkę i doprawiamy.
Formujemy malutkie kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Podajemy z ryżem i sosem.


niedziela, 13 marca 2011

Karkówka duszona z pieczarkami

1 kg karkówki
400 g pieczarek
cebula
3 ząbki czosnku
liść laurowy
ziele angielskie
majeranek
sól
pieprz
makaron penne
olej

Karkówkę oczyścić, osuszyć, cebulę i czosnek obrać, posiekać, dodać do mięsa, dodać przyprawy. Odstawić na 1 godzinę do lodówki. W brytfannie rozgrzać olej i podsmażyć z każdej strony karkówkę. Podlać wodą. Dusić ok 1 h. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki,cebulę posiekać. Podsmażyć na patelni. Pod koniec duszenia karkówki dodać usmażone pieczarki. Sos podprawić mąką z mlekiem. Podawać z makaronem.

Babeczki z bitą śmietaną

 3 jaja
 3/4 szklanki cukru
150 g mąki
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki kakao
1/2 rozstopionej margaryny
śmietana 30 %
cukier 2 łyżki
wiórki czkoladowe

Białka ubić z cukrem, Dodać żółtka. Do masy dodać mąkę, kakao i cukier waniliowy wymieszać łyżką. Wlać wystudzoną margarynę. Wymieszać. Napełniać papilotki do 3/4 wysokości. Piec ok 15 min. w temp 200 stopni.Śmietanę ubić z cukrem i udekorować babeczki, posypać czekoladą.


Naleśniki z warzywami i prażonym słonecznikiem

 

 Ciasto:
1 szklanka wody gazowanej
1 szklanka mleka
2 jajka
2 szklanki mąki
szczypta soli

Fasz warzywny:
kapusta pekińska
1 pomidor
1 ogórek zielony
puszka kukurydzy
słonecznik
sól, pieprz


Wodę wymieszać z mlekiem, połączyć z jajkami dodać mąkę i sól. Ciasto powinno być półpłynne. Ciasto wylewamy na patelnię i smażymy z obu stron.
Kapustę myjemy, osuszamy, szatkujemy. Pomidor i ogórek myjemy, kroimy w kostkę. Łączmy z kapustą. Słonecznik prażymy na suchej patelni, dodajemy.Przyprawiamy solą i pieprzem. Farsz wykładamy na naleśniki i zwijamy. Podajemy z sosem czosnkowym.


czwartek, 10 marca 2011

Croissant z serem i szynką

 


1 opak. ciasta francuskiego
10 plasterków sera       
10 plasterków szynki
mleko

Z ciasta francuskiego wykrawamy trójkąty. Układamy plasterek sera i szynki. Zwijamy w rogalika. Smarujemy wierzch mlekiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp 200 stopni przez ok 25-30 min. Podajemy z ketchupem lub innym sosem.

sobota, 5 marca 2011

Roladki schabowe

 700 g schabu bez kości
plasterki boczku wędzonego
plasterki sera żółtego
ogórki kiszone
cebula
sól, pieprz
majeranek
przyprawa do mięsa duszonego
mąka
ketchup
musztarda
olej

Schab umyć, osuszyć, pokroić na 1 cm plastry. Cienko rozbić. Musztardę wymieszać z ketchupem i rozsmarować na rozbitych płatach. Ułożyć plasterek boczku, sera. Cebulę obrać pokroić w pióra, ogórki pokroić w ćwiartki.Ułożyć na plastrach. Zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczką. Obtoczyć w mące, podsmażyć na rozgrzanym oleju przez ok 10 min. Podlać wodą. Dusić ok 20 min. Sos podprawić mąką ze śmietaną.Polać roladki.

czwartek, 3 marca 2011

Pierożki ze szpinakiem

Ciasto:
3 szkl. mąki
2 łyżki cukru
2 żółtka
1 jajko
50 g drożdży
1 szkl śmietany
70 g margaryny
szczypta soli

Farsz:
350 g szpinaku
400 g sera białego
150 g sera żółtego
1 cebula
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
olej

Farsz:
Szpinak rozmrozić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, podmażyć na oleju. Dodać szpinak, smażyć aż do odparowania. Odstawić do ostygnięcia. Ser żółty zetrzeć na tarce, dodać razem z białem serem, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Ciasto:
Drożdże połączyć ze śmietaną, cukrem i szczyptą soli. Mąkę przesiać, margarynę posiekać dodać 2 żółtka oraz całe jajko.Wszystko wymieszać, zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać krążki, na każdy wyłożyć farsz, formować pierożki. Odstawić na pare minut do wyrośnięcia.Posmarować białkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika,piec w temp. 180 stopni przez ok 20 min. na złoty kolor.