niedziela, 28 sierpnia 2011

Muffinki z malinami i jeżyną














                           


1/2 kostki margaryny lub masła
1 szklanka cukru
szczypta soli
2 jajka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki jogortu naturalnego
200 g malin
200 g jeżyn
 

Miękkie masło lub margarynę zmiksować z cukrem i solą. Następnie dodawać pojedyńczo jajko, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać do masy na przemian z jogurtem, cały czas miksując. Masę przekładać do 2/3 wysokości papilotek. Na wierzch ułożyć kilka malin i jeżyn. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 20-25 min.

środa, 24 sierpnia 2011

Cukinia faszerowana

2 średnie cukinie
400 g mięsa mielonego
200 g pieczarek
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
150 g sera żółtego
10 pomidorków koktajlowych
szczypiorek
cebula
sól
pieprz
szczypta chili
szczypta tymianku
szczypta majeranku

Cukinię myjemy obieramy ze skórki, przecinamy na pół i wydrążamy środek.
Mięso mielone podsmażamy z cebulką, doprawiamy. Pieczarki myjemy, oszuszamy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni, doprawiając. Mięso i pieczarki mieszamy ze sobą. Wypełniamy cukinię faszem. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasiennie i kroimy w paski, układamy na farszu. Wstawiamy cukinię do pieca nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 15.
Ser żółty ścieramy na tarce, pomidorki przekrawamy na pół, szczypiorek siekamy. Wyciągamy cukinię z pieca, na wierzch układamy starty ser, pomidorki i posypujemy szczypiorkiem, wstawiamy cukinię jeszcze na 10 min. Tak przygotowaną faszerowaną cukinię podajemy z sosem czosnkowym.