poniedziałek, 26 września 2011

Blok czekoladowy

Deser bardzo prosty, szybki i niezwykle smaczny, przypominający smak dzieciństwa.


250 g masła
3/4 szklanki cukru
1 szklanka wody
4 łyżki kakao
400 g mleka w proszku
150 g herbatników
4 łyżki rodzynek
1/2 szklanki migdałów w płatkach

Masło rozpuścić w garnuszku. Dodać cukier, wodę i kakao, całość dokładnie wymieszać i ostudzić. Następnie dodawać stopniowo mleko w proszku cały czas mieszając. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, odsączyć, herbatniki lekko pokruszyć, razem z migadałmi dodać wszystko do masy. Całość dokładnie wymieszać. Dwie prostokątne foremki wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Masę przełożyć i wstawić do lodówki na ok. 5 h.

niedziela, 18 września 2011

Pasztet z wątróbek drobiowych

Pyszny, domowy pasztet drobiowy. Znakomity na poranne śniadanie.




1 kg wątróbki drobiowej
4 marchewki gotowane
1 duża cebula
1/3 kostki masła
2 szklanki mleka
2 łyżki majonezu
masło do smażenia
sól
pieprz
majeranek

Wątróbkę oczyścić z błon i żyłek, umyć, zamoczyć w mleku na ok. 10 min. i następnie osuszyć. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na maśle, następnie dodać osuszoną wątróbkę. Smażyć ok. 5 min. z obu stron,na koniec przyprawić solą i pieprzem, odstawić do ostygnięcia. Przy pomocy maszynki do mielenia lub robota kuchennego zmiksować wątróbkę oraz gotowaną marchewkę. Do masy dodać masło, majeranek i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na sam koniec dodać majonez, dokładnie wymieszać. Przechowywać w lodówce pod przykryciem.

piątek, 16 września 2011

Zupa cebulowa z grzankami

Bardzo smaczna, a zarazem bardzo prosta, szybka i pożywna do przyrządzenia zupa.




3 l wywaru mięsno-warzywnego
5 cebul
100 g masła
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka tymianku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól pieprz
bagietka

Cebulę obrać, posiekać. Na patelni roztopić masło, dodać posiekaną cebulę, smażyć na złoty kolor. Następnie dodać mąkę i jeszcze chwilkę przesmażyć. Do gotującego się wywaru dodać cebulę. Gotować ok. 5 min. Tak przygotowaną zupę zmiksować blenderem. Dodać tymianek i natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Bagietkę pokroić w kostkę, wyłożyć na blaszkę i wstawić na parę minut do piekarnika. Zupę podawać z grzankami.

piątek, 2 września 2011

Placuszki cukiniowo-serowe

Pyszne, a zarazem szybkie placuszki idealne na obiad lub kolacje. :)

Przepis pochodzi z czasopisma kuliinarnego "Przepisy czytelników". 


1 kg obranej i oczyszczonej z nasion cukinii
200g żółtego sera
4 jajka
6-7 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki
pieprz
olej

Obraną i oczyszczoną z nasion cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej, posolić, odstawić aby puściła sok. Ser żółty zetrzeć na tarce. Z cukinii odlać powstały sok, dodać jajka, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z tartą cukinią i jajkami. Następnie dodać starty żółty ser i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nakładać łyżką masę forumując niewielkie placuszki. Smażyć z obu stron. Podawać z dodatkami.