niedziela, 29 stycznia 2012

Sałatka z grillowanym kurczakiem i prażonymi orzechami włoskimi

 Sałatka znakomita do sycącego obiadu lub na  imprezę. Chrupiące włoskie orzechy uprażone na maśle, wspaniale komponują się z pozostałymi składnikami.


  • mieszanka sałat
  • 1 szt. piersi z kurczaka
  • 250 g pomidorków cherry
  • 2 grube plastry sera żółtego
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól pieprz
  • 1 sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr

Pierś z kurczaka oczyścić i osuszyć, pokroić w paseczki, wymieszać z przyprawami i usmażyć na patelni grillowej. Pomidorki pokroić na połówki a ser żółty w kostkę. Orzechy włoskie uprażyć na maśle przez kilka minut. Mieszankę sałat, piersi z kurczaka, pomidorki i ser żółty, wymieszać razem ze sobą. Przygotować sos sałatkowy, polać 15 min. przed podaniem i posypać uprażonymi orzechami włoskimi.

Naleśniki ze szpinakiem pod beszamelem

  Jeżeli zostaną nam naleśniki, bądź nie będziemy wiedzieć co zrobić ze szpinakiem polecam to danie. Idealne na obiad jak i na kolacje.







Ciasto na naleśniki:
  • 4 jaja
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:
  • 450 g szpinaku mrożonego
  • 200 g sera feta
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól pieprz

Sos beszamelowy:
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • sól pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 150 g sera żółtego

Jaja, mąkę, mleko i sól zmiksować, następnie dodać 1 szklankę wody, wymieszać. Ostawić na ok. 20 min. Dolać jeszcze wody jeżeli ciasto będzie za gęste. Na patelni upiec naleśniki. Z tych proporcji wychodzi ok. 10 naleśników.

Szpinak rozmrozić. Czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć na maśle. Dodać szpinak, odparować. Na koniec pokruszony ser feta wymieszać ze szpinakiem. Doprawić solą( nie za dużo, bo ser feta sam w sobie jest już słony) i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia.
Na naleśniki nakładać po 1 łyżce farszu i zwinąć jak krokiety. Układać ciasno w naczyniu żaroodpornym.

Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę i zasmażyć. Następnie dodać mleko, całość zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ser żółty zetrzeć na tarce i dodać do gorącego sosu, dokładnie wymieszać.
Całością polać naleśniki, wierzch wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach przez ok.25 min. Podawać na gorąco.





















niedziela, 15 stycznia 2012

Pizza z kurczakiem i brokułami

Zamiast przygotowania makaronu z kurczakiem i brokułami zabrałem się za pizzę z owymi składnikami. Wyszła pyszna na cienkim i chrupiącym spodzie. 



Ciasto:
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 1,5 łyżeczki soli

Drożdże rozkrusz w miseczce połącz z cukrem i solą.Wlej wodę, wymieszaj. Odstaw na 15 min. Mąkę przesiej przez sito. Do mąki dodaj olej oraz drożdże, zagnieść ciasto do momentu aż będzie odchodzić od rąk. Posmaruj ciasto olejem i odstaw na ok 1 h w ciepłe miejsce.

Składniki:
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 szt. brokuł świeżych
  • 200 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 300 g sera żółtego
  • pomidorki cherry
  • 1 łyżka koncetratu pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżeczka przyprawy do dań włoskich
  • sól, pieprz, tymianek, chili
  • 2 łyżki oleju


Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju, doprawić. Brokuły oczyścić, pokroić w różyczki. W garnku zagotować wodę z solą i wrzucić brokuły do gotującej wody, wyciągnąć po 1 min., odcedzić i osuszyć. Pieczarki i paprykę oczyścić, pokroić w plasterki. Ser żółty zetrzeć na tarce. Koncentrat, ketchup i przyprawę do dań włoskich wymieszać w miseczce. Ciasto na pizzę podzielić na 2 części, każdy z nich  rozwałkować, pojedyńczo  rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarować sosem pomidorowym, następnie układać na wierzch składniki. Pizzę wstawić do nagrzango piekarnika i piec w temp. 220 stopni przez ok. 15 min. Ser i pokrojone pomidorki cherry nałożyć 5 min. przed końcem pieczenia.

wtorek, 10 stycznia 2012

Ryba po karaibsku

Potrawa dla miłośników ryb a jednocześnie ostrego pora. Danie idealne na przekąskę.
Przepis na tą pyszną rybkę znalazłem w katalogu wakacyjnym.



  • 3 filety z soli
  • mały kawałek pora
  • 200 g śmietany 30 %
  • 1 jajko
  • 100 g sera żółtego
  • 1 łyżka masła
  • sól morska
  • pieprz cytrynowy
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią
  • szczypta gałki muszkatołowej

1.W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym (18x18cm)
układamy rybę. Doprawiamy z wierzchu solą i pieprzem.

 2.Por kroimy w krążki, przykrywamy wierzch ryby.

3.W miseczce mieszamy razem śmietanę, jajko, ser żółty.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

4.Masą zalewamy naszą rybę. Wierzch posypujemy suszonymi pomidorami.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika zapiekamy przez ok. 30 min.