czwartek, 29 marca 2012

Ciasto marchewkowe z suszonymi owocami



  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kostki roztopionej margaryny lub masła
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3 szklanki startej marchwi
  • po 50 g suszonych owoców papai i ananasa
  • garść posiekanych orzechów włoskich
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy roztopiony tłuszcz i dalej ubijamy. W osobnej miseczce połączyć, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawę do piernika. Całość wymieszać z masą jajeczną. Następnie dodajemy startą na małych oczkach marchew, posiekane orzechy włoskie i suszone owoce. Formę(30x25cm) smarujemy tłuszczem, posypujemy mąką i wylewamy masę. Pieczemy przez ok. 40 min. w temp. 180 stopni. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

poniedziałek, 26 marca 2012

Papryka faszerowana kuskusem i ciecierzycą podana z sosem bazyliowym

Poszukiwałem ciekawy przepis na konkurs kulinarny w szkole. Natrafiłem na blog Filozofia smaku, gdzie znalazłem właśnie ten przepis. Po raz pierwszy w mojej kuchni zagościła kasza kuskus i ciecierzyca. Papryki wyszły bardzo pyszne a z dodatkiem sosu znakomite. 




Składniki:(3 porcje)
  • 3 czerwone papryki
  • 1/2 szklanki kaszy kuskus
  • 1/2 l gorącej wody
  • 1 kostka drobiowa
  • puszka ciecierzycy
  • szklanka posiekanego świeżego szpinaku
  • 125 g sera feta
  • 1/4 szklanki oliwy
  • sól, pieprz

Sos:
  • szklanka liści bazylii
  • 120 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeckza cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczka pieprzu


Kostkę rosołową rozpuszczamy w 1/2 litra wody i zalewamy kaszę kuskus (1 cm ponad poziom kaszki) odstawiamy na 5 min. pod przykrycie. Do napęcznionej kaszy dodajemy posiekany szpinak, osączoną ciecierkę i pokruszony ser feta. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z oliwą. Papryki myjemy, odcinamy wierzch i usuwamy pestki. Farsz nakładamy do papryk. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy 2 cm gorącą wodą. Papryki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 40-50 min.
Sos: Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Paprykę podajemy z sosem.




wtorek, 6 marca 2012

Szarlotka domowa



  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g margaryny
  • 100 g smalcu
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia   
  • 4 żółka
  • 1 kg jabłek
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta cynamonu
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier, przesiewamy na stolnicę. Dodajemy smalec(poprzez dodanie smalcu ciasto jest bardziej kruche i smaczniejsze) i margarynę, Wszystkie składniki siekamy nożem, dodajemy żółtka i ugniatamy na jednolite ciasto. Wstawiamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy jabłka. Obieramy i usuwamy gniazdka nasienne z jabłek. Kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka, podlewamy minimalnie wodą i próżymy przez ok. 5 min., dodajemy cukier.  Kruche ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na 2 równe części(drugą pozostawiamy w lodówce). Ciasto rozwałkowujemy i przekładmy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Ciasto nakuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 10 min. w 180 stopniach. W tym czasie wyciągamy pozostałe ciasto i rozwałkowujemy na prostokąt.
  Wykrawamy 1 cm paski. Podpieczony spód wyciągamy z piekarnika, spód obsypujemy bułką tartą, aby wchłaniała powstały sok z jabłek. Na wierzch układamy paski naszego ciasto tworzac kratkę. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach  przez ok 30-40 min. aż ciasto się zarumieni.