niedziela, 25 listopada 2012

Ciasteczka "Piotrusie"



Składniki(ok.60 ciasteczek):
350 g margaryny
220 g cukru pudru
500 g mąki
2 jaja
4 łyżki marmolady różanej

Margarynę, jaja i cukier puder utrzeć przez kilka minut. Następnie dodać mąkę. Całość miksować przez kilka minut. Na blaszkę rozłożyć papier do pieczenia. Przy pomocy rękawa cukierniczego i końcówki gwiazdki wyciskać ciasteczka. Następnie na środek każdego ciasteczka nałożyć marmoladę(również przy pomocy rękawa cukierniczego). Tak przygotowane ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 20 min. w tem 190 stopni. 








czwartek, 22 listopada 2012

Tagliatelle w sosie śmietanowo-pieczarkowym



500 g pieczarek
2 serki topione śmietankowe
5 gniazdek makaronu tagliatelle
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól pieprz
szczypta chili
tymianek 

Makaron ugotować al'dente. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie. Następnie dodać pokrojone pieczarki. Całość doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i chili, podsmażać aż do puszczenia soku z pieczarek. Następnie powstały sok jeszcze chwilę odparować, od zależności jego powstania(jeżeli jest za mało dolać wody). Dodać serki topione, całość gotować do momentu rozpuszczenia się serków. Tak przygotowany sos zredukować(czyli odparować). Dodać ugotowany makaron i całość wymieszać. 




środa, 14 listopada 2012

Warsztaty z Magdą Gessler w restauracji "Krokodyl"


27 października w Warszawskiej restauracji "Krokodyl" Pani Magdy Gessler, odbyły się warsztaty kulinarne "Smaki Życia Magdy Gessler"
Dzięki Doradcy Smaku miałem przyjemność uczestniczenia w tym wydarzeniu.




Podczas pierwszego bloku warsztatów uczestnicy zostali podzieleni na 5-6 osobowe grupy, gdzie mieli za zadanie przygotować deski przekąsek po włosku, oraz danie główne mięsne lub rybne.






Drugi bloku poświęcony był tematyce dekoracji stołu. Przedstawiono nam kilka propozycji na jego ciekawe przygotowanie na rózne okazje m.in.na sylwester, dla niespodziewanych gości. 
Magda Gessler o każdej propozycji krótko opowiedziała, doradziła co dodać a czego ująć, tak aby było niebanalnie.



Ostatni blok miał charakter spotkania autorskiego. 
Magda Gessler opowiedziała o swoich inspiracjach kulinarnych i podróżach.

Warsztaty były niesamowitym wydarzeniem w moim życiu. Stanięcie twarzą w twarz z Magdą Gessler nie jest codziennością. Okazała się miłą i sympatyczną osobą. 









niedziela, 11 listopada 2012

Testowanie produktu Fix soczysty kurczak z patelni Knorr

Każdy bloger należący do akcji Blogerzy w kuchni otrzymują comiesięczną paczkę z produktami Knorr. 
W tym miesiący w paczce znajdował się najnowszy produkt "Fix soczysty kurczak z patelni", który jest dostępny w dwóch wariantach smakowych: z papryką i rozmarynem oraz w ziołach z cytrynową nutą. 
Postanowiłem spróbować drugiej wersji: kurczak w ziołach z cytrynową nutą. 


W środku produktu znajduję się opakowanie przypraw oraz 5 papierowych torebek do smażenia Jana Niezbędnego.(niestety w moim produkcie dołączono tylko 4 torebki) 

Na przygotowania marynaty do kurczaka należy przygotować zaledwie 4 łyżki oleju oraz 1 łyżkę wody.
Wg proporcji na opakowaniu przyprawa powinna wystarczyć na zamarynowanie ok. 1,2kg( 5 szt.) piersi z kurczaka.


Zamarynowanego kurczaka należy umieścić w papierowych torebkach, każda pierś powinna być rozbita na grubość ok. 2 cm. i włożona w osobną torebkę. 
Następnie patelnię (najlepiej teflonową) należy rozgrzać i ułożyć torebki z naszym kurczakiem. Na patelni należy ułożyć nie więcej niż dwie piersi z kurczaka. 


Pomysł na soczystego kurczaka z patelni Knorr opiera się na beztłuszczowym smażeniu kurczaka. 
Podczas obróbki cieplnej wszystkie jego soki wypływające z niego pozostają w papierowej torebce.
Dzięki smażeniu w taki sposób kurczak nie wchłania tłuszczu, kiedy podczas normalnego smażenia  w głębokim tłuszczu jest to zjawisko naturalne. 
Kurczaka należy smażyć do 10 min. w zależości od wielkości i grubości piersi. 
Po usmażeniu kurczaka nasza patelnia pozostaje czysta. 

Tak usmażonego kurczaka, wykorzystałem do mojej sałatki. 


Sałatka z kurczakiem i serem 
mix sałat
1/2 papryki czerwonej
1 pomidor
3 plasterki sera żółtego
dwie usmażone piersi kurczaka "Soczysty kurczak z patelni"

Paprykę pokroić w paski, pomidora w półksięzyce. Ser pokroić w paski a następnie zwinąć w ruloniki. Wszystkie składniki razem wymieszać. Pierś z kurczaka usmażyć w torebce papierowej. Ostudzonego pokroić w paski i dodać do sałatki. 
Całość podawać z sosem czosnkowym lub z sosem vinegrette.


Zapraszam na stronę Przepisy.pl gdzie dostępnych jest więcej inspiracji kulinarnych.