piątek, 21 grudnia 2012

Ciasto z jabłkami i kokosową kruszonką


Składniki:
(ciasto na formę 25cm x 30cm)
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 czubata łyżka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka
  • 6 jabłek

Kruszonka:
  • 125 g masła
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, następnie dodać po jednym jajku, cały czas miksując. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, całość dokładnie ucierać na końcu dodajac mleko. Formę (25x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić ciasto przy pomocy łyżki (ciasto jest dość gęste). Jabłka obrać, pokroić w plasterki i wyłożyć na masę. Na wierzch posypać kruszonką.
Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni  przez ok. 45 min. aż wierzch ciasta się zarumieni. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

Przygotowanie kruszonki:
Wszystkie składniki delikatnie posiekać, gdy się połączą czubkami palców wyrobić kruszonkę.

Pełnoziarnista pizza z chorizo, mozzarellą i papryką




Ciasto:
25 g świeżych drożdży
1,5 szklanki ciepłej wody
3,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżka oleju
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

Sos pomidorowy:
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka ketchupu
bazylia, oregano
sól, pieprz

Składniki:
16 plasterków chorizo
½ papryki czerwonej
½ papryki żółtej
1 kulka mozzarelli
200 g żółtego sera
1 łyżeczka przyprawy kuchni włoskiej

Drożdże rozkrusz w miseczce połącz z cukrem i solą. Wlej wodę, wymieszaj. Odstaw na 15 min. Mąkę przesiej przez sito.  Do mąki dodaj olej oraz drożdże, zagnieść ciasto do momentu aż będzie odchodzić od rąk. Posmaruj ciasto olejem i odstaw na ok 1 h w ciepłe miejsce.

Koncentrat połączyć z ketchupem, dodać bazylię i oregano. Całość doprawić solą i pieprzem.

Papryki pokroić w paseczki. Mozzarellę w 1 cm plasterki. Ser żółty zetrzeć na tarce.
Ciasto na pizzę rozwałkować, rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarować sosem pomidorowym, następnie układać na wierzch składniki. Wierzch posypać przyprawą do kuchni włoskiej. Pizzę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 220 stopni przez ok. 15 min.




niedziela, 2 grudnia 2012

Pełnoziarniste bułki z ziarnami


Składniki: (na ok 8-10 szt.)
500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
 150 ml ciepłej wody
150 ml ciepłego mleka
1 jajko
 2 łyżki masła
2 czubate łyżeczki soli
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
siemie lniane ok. 1/3 szklanki
pestki słonecznika, pestki dyni
1 jajko do posmarowania 

W miseczce wymieszać pokroszone drożdże, 4 łyżki ciepłej wody, 1 łyżeczkę cukru, 1 płaską łyżeczkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min. 
W misce połączyć mąkę, wodę, mleko, jajko, masło, siemie lniane oraz dodać wyrośnięte drożdże. Całość  wymieszać i wyrobić ręcznie lub w robocie kuchennym. 
Tak przygotowane ciasto odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. 
Po tym czasie ciasto jeszcze chwilę ugnieść i podzielić ciasto na części. 
Formować małe bułeczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i ostawić na ok 10 min. Następnie wierzch bułeczek posmarować rozptrzepanym jajkiem, posypać ziarnami.
Bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 15 min. w temp. 200 stopni.