środa, 30 stycznia 2013

Zupa ogórkowa i zaproszenie na Facebook'a


  • porcja kości wieprzowych
  • włoszczyzna ( 2 marchwki, 1 pietruszka, 1/2 selera, por)
  • 3 ziemniaki
  • 6-7 średniej wielkości ogórki kiszone
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 łyżki mąki
  • 1/4 szklanki śmietany 18 %
  • sól 
  • pieprz
  • posiekany koperek
Porcje kości umyć, wrzucić do zimnej wody i wolnym ogniu zagotować. Włoszczyznę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do wywaru razem z solą, zielem angielskim i liściem laurowym. Gotować o 15 min. na wolnym ogniu. Następnie dodać do zupy ziemniaki pokrojone w kostkę, i gotować aż do miękkości. Ogórki kiszone opłukać zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić do wywaru razem z powstałym sokiem. Gotować kilka minut. Z mąki i 1/2 szklanki wody sporządzić zawiesinę i dodać do gotującej się zupy. Na koniec dodać zahartowaną śmietanę i doprawić pieprzem. Podawać posypane koperkiem.


Zapraszam również na mój profil na Facebooku, gdzie 123 osoba otrzyma drobny upominek ;)










poniedziałek, 28 stycznia 2013

Serniczki truskawkowo-czekoladowe


  • 1 kg sera białego sernikowego
  • 500 g truskawek mrożonych
  • 2 łyżeczki przyprawy do sernika
  • 200 g śmietany 30 %
  • 3/4 szklanki cukru szklanki cukru
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 3 łyżki kakao

Ser biały zmiksować z 1/2 szklanki cukru. Śmietanę ubić z pozostałym cukrem(1/4 szklanki). Truskawki rozmrozić, odlać powstały sok i zagotować(ok. 2 szklanki) aby rozpuścić 2 galaretki. Do ser dodać ubitą śmietanę. Masę podzielić i do jednej dodać kakao.  Następnie do każdej z mas dodać szklankę  gęstniejącej galaretki. Do przygotowanych foremek rozlewać dwukolorową masę. Tak przygotowane serniczki wsawić na kilka godzin do lodówki. Serniczki podawać z miksowanymi truskawkami i posypką czekoladową.





czwartek, 24 stycznia 2013

Köttbullar na ostro

Köttbullar, szwedzkie kuleczki to odpowienik naszych tradycyjnych małych klopsików. Ja dodałem trochę pikanterii i przyrządziłem je z dodatkiem papryczek Jalapeno. 



  • 70 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 12 plasterków papryczek marynowanych Jalapeno 
  • 2 jajka
  • 1 bułka czerstwa
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki musztardy rosyjskiej
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • olej 
Cebulę i czosnek posiekać. Papryczki pokroić w drobną kosteczkę. Bułkę namoczyć w ciepłym mleku. Do mięsa dodać cebulę, czosnek, papryczki, namoczoną bułkę, jajka, musztardę całość dokładnie wymieszać. Z gotowej masy mięsnej formować małe kuleczki i obtaczać je w bułce tartej. Układać w naczyniu żaroodpornym. Tak przygotowane klopsiki polać lekko olejem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 45 min. w temp. 190 stopni aż się zarumienią. Tak przygotowane klopsiki podawać z ulubionym sosem, ziemniaczkami oraz surówką.



piątek, 18 stycznia 2013

Faworki



  • 1/2 kg mąki
  • 40 g margaryny
  • 10 żółtek
  • 120 g śmietany 12 %
  • łyżka spirytusu
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • olej do smażenia

Mąkę przesiać, dodać margarynę oraz śmietanę i całość posiekać nożem. Nastepnie dodać żółtka, proszek do pieczenia, wanilię oraz spirytus. Całość zagnieść i odstawić na ok. 20 min.(ciasto będzie twarde i zbite). Po tym czasie ciasto przy pomocy wałka ubijać przez kilka minut. Ciasto podzielić na kilka części i każdą cienko rozwałkować w kształt prostokąta. Przy pomocy radełka wyciąć prostokąty o wymiarach ok. 3cm x 10cm. Każdy pasek naciąć i przekładać jeden z końców ciasta. Tak przygotowane faworki smażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor. Osączyć na papier kuchennym i ostudzone posypać cukrem pudrem.








niedziela, 13 stycznia 2013

Sałatka krabowa w 5 minut

Bardzo prosta a zarazem szybka i smaczna sałatka z paluszkami krabowymi. Idealna na do śniadania jak i również na przyjęcia karnawałowe. Na moim blogu znajdziecie również inną wersję sałatki Sałatka z makaronem i jajkiem.




  • 15 paluszków krabowych
  • 1 średni ogórek zielony
  • 6 jajek
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • koperek mrożony

Jajka ugotować na twardo, ogórek zielony obrać. Wszystkie składniki pokroić w większą kostkę i przełożyć do miski. Dodać majonez oraz jogurt naturalny. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Do sałatki można dodać również łyżkę mrożonego koperku. Sałatkę wstawić do lodówki.



poniedziałek, 7 stycznia 2013

Zupa węgierska z soczewicą


  • 2 l wywaru warzywnego
  • 70 dag karkówki
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • biała część pora
  • 2 łyżki masła
  • puszka soczewicy
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • płaska łyżeczka papryki słodkiej


Papryki oczyścić, umyć(ja osobiście obieram ze skórki za pomocą obieraczki, można również upiec w piekarniku aby pozbyć się skórki). Następnie pokroić w paski. Por umyć, osuszyć pokroić w krążki.
Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć por z papryką. Mięso umyć, pokroić w grubszą kostkę, dodać do gotującego się wywaru warzywnego. Gotować tak długo aż mięso będzie miękkie, następnie dodać podsmażoną paprykę. Całość chwilę pogotować i dodać puszkę pomidorów. Na koniec doprawić papryką ostrą i słodką. Soczewice osączyć i wypłukać, dodać do zupy.

niedziela, 6 stycznia 2013

Pierogi z kapustą i łososiem


Składniki:
Ciasto:
  • 1 kg mąki
  • 4 żółtka
  • 4 łyżeczki masła
  • gorąca woda (najlepiej wrzątek)
  • sól

Farsz:
  • 1 kg kapusty kwaszonej
  • garść grzybów suszonych
  • cebula
  • 2 łyżki masłą
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 40 dag fileta z łososia bez skóry
  • sól, pieprz
  • majeranek

Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z masłem, żółtkami i solą. Stopniowo dodwać wodę( wody tyle ile mąka zabierze, ciasto powinno być miękkie i elastyczne) i ugniatać ciasto.(do sporządzenia ciasta można użyć robota kuchennego). Odstawić na 30 min. trzymać pod przykryciem. 

Kapustę wypłukać, następnie przełożyć do garnka. Grzyby namoczyć i dodać do kapusty. Do całości dodać po dwa ziela angielskie i liście laurowe. Całość gotować do miękkości. Cebulę podsmażyć na maśle dodać do kapusty. Gdy kapusta będzie miękka, doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem, przełożyć na sito i osączyć z powstałego soku.
Łososia pokroić w kostkę ok. 1,5x1,5 cm i doprawić solą i pieprzem.

Ciasto na pierogi cienko rozwałkować i wykrawać krażki szklanką. Na każdy krażek nałożyć łyżeczkę kapusty i kostkę łososia. Przykryć drugim krążkiem i uformować w dowolny kształt pierogi.(Pierogi można zamrozić)


Tak przygotowane pierogi wkładać do gotującej się wody i od czasu wypłynięcia gotować 3 minuty.
Następnie pierogi po wyjęciu z garnka zanurzyć w zimnej wodzie aby zapobieg klejeniu się.
Wierzch pierogów posyp przesmażoną cebulką na maśle.







sobota, 5 stycznia 2013

Fotorelacja z warsztatów kulinarnych w City Solei

9 grudnia 2012 roku miałem możliwość uczestniczenia w warsztatach kulinarnych zorganizowanych w restauracji hotelu City Solei prowadzonych przez szea kuchni Łukasza Grzesika
Tematem przewodnim warsztatów były dania świąteczne tj. krem z pieczonych buraków z malinami, pierogi z kaszą gryczaną, pierogi z kapustą i łososiem, dorsz w cieście francuskim, szaszłyki rybne na gałązkach rozmarynu.

W czasie spotkanie nie mogło zabraknąć przemiłej atmosfery, która panowała podczas gotowania. 
Wszystkim dziękuję za sympatycznie spędzony dzień w gronie blogerów i do zobaczenia na kolejnych warsztatach. 

Foto. matka_Wariatka