środa, 20 lutego 2013

Cebularze pełnoziarniste


Ciasto na 12 porcji:
  • 50 g drożdży świeżych
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 400 g mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki oleju
Farsz:

  • 5 dużych cebul
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta majeranku
  • pieprz
Ponandto:
  • 200 g sera żółtego 
  • siemie lniane
  • 3 łyżki mleka
W miseczce pokruszyć drożdże, dodać cukier oraz ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić na ok. 10 min. Mąkę przesiać, dodać żółtko, sól, olej oraz drożdże, wyrobić ciasto aż będzie odchodzić od rąk. Odstawić na ok 1 h. W tym czasie przygotować farsz. Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na maśle. Podlać wodą i dusiać aż do odparowania płynu, doprawić. Odstawić do wystudzenia. Następnie dodać śmietanę i wymieszać. Ser żółty zetrzeć na tarce.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych kulek(60g). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, każdą kulkę spłaszczyć dłonią, odstawić na chwilę do wyrośnięcia i następnie przy pomocy szklanki robimy zagłębienie. Na każdą wyłożyć łyżkę farszu i starty ser. Brzegi posmarować mlekiem i posypać siemię lnianym. Tak przygotowane cebularze wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 20-25 min w temp. 200 stopni.







Sałatka z tuńczykiem


  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 4 duże ogórki kiszone
  • 3  łyżki majonezu
  • pieprz mielony 
Tuńczyka i groszek osączyć. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce jarzynowej i wycisąć z soku. W misce wymieszać tuńczyka, groszek, ogórki oraz majonez. Całość doprawić świeżo mielonym pieprzem.
Sałatkę podawać z pieczywem.




niedziela, 10 lutego 2013

Pizza z salami i papryczkami Jalapeno

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem. 


Ciasto: ( 2 pizze o wymiarach 25cm x 30 cm)
  • 240 g mąki
  • 200 g ciepłej wody
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki+1 łyżeczka do posmarowania ciasta) oliwy Kujawskiego z czosnkiem 

Drożdże rozkruszyć w miseczce połączyć z cukrem i solą. Wlać wodę, wymieszać. Odstawić na 15 min. Mąkę przesiać przez sito.  Do mąki dodać oliwę oraz drożdże, zagnieść ciasto do momentu aż będzie odchodzić od rąk. Posmarować ciasto oliwą i odstawić na ok 1 h w ciepłe miejsce.

Składniki na jedną pizze:
  • 10 plasterków salami
  • 200 g sera żółtego
  • 10 plasterków papryczek marynowanych Jalapeno
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu 
  • sól, pieprz, oregano, bazylia




Koncentrat połączyć z ketchupem, dodać bazylię i oregano. Całość doprawić solą i pieprzem.

Ser żółty zetrzeć, papryczki pokroić w drobną kostkę. Ciasto na pizzę rozwałkować, rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarować sosem pomidorowym, następnie starty ser i  układać na wierzch pozostałe składniki. Pizzę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 220 stopni przez ok. 15 min.




























czwartek, 7 lutego 2013

Pączki ziemniaczane

  •  1 kg mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 jaja
  • 100 g drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 3 łyżki spirytusu
  • 1 l oleju+ 400 g smalcu
  • marmolada różana
  • cukier puder

 Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, margarynę rozpuścić. Drożdżę rozpuścić w ciepłym mleku, wymieszać z łyżką mąki i cukru. Do wyrośniętych drożdży dodać ziemniaki, mąkę, jaja, pozostały cukier, rozstopioną margarynę i spirytus, wyrobić gładkie ciasto(ciasto będzie lekko lepiące). Odstawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok. 2-3 cm i wykrawać krążki. Na każdy przy pomocy szprycy nałożyć marmolade. Zlepić, uformować pączki. Odstawić do wyrośnięcia. Wkładać do mocno rozgrzanego oleju i smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyciągnąć i ułożyć na papierze kuchennym. Na koniec posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem i posypać orzechami.









poniedziałek, 4 lutego 2013

Sernikowa tarta brzoskwiniowa


Spód ciasteczkowy:
  • 180 g ciastek maślanych 
  • 50 g masła
Masa sernikowa:
  • 500 g sera 
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 
  • 1 galaretka cytrynowa
Ponadto:
  • 2 puszki brzoskwiń w syropie
  • galaretka brzoskwiniowa

Ciasteczka zmiksować w blenderze lub bardzo drobno pokruszyć przy pomocy ubijaka.
Masło roztopić, ostudzić. dodać do ciasteczek i dokładnie wymieszać. Formę do tarty(średnica 25 cm) wyłożyć folią aluminiową i przy pomocy łyżki nałożyć wymieszane ciasteczka i uformować spód. Wstawić do lodówki na ok. 20 min.

Ser zmiksować z cukrem pudrem i cukrem z prawdziwą wanilią. Śmietanę ubić dodać do sera. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, odstawić do przestudzenia a następnie dodawać do sera cały czas miksując. Tak przygotowaną masę wyłożyć na spód. Wstawić do lodówki na ok. 1 h.

Brzoskwinie osączyć, przy pomocy papieru kuchennego dobrze osuszyć. Układać na warstwie serowej. Następnie rozpuszczoną galaretką zalewamy wierzch tarty. Wstawiamy do lodówki na ok 30 min.