sobota, 30 marca 2013

Sałatka makaronowa z kurczakiem


  • 150 g makaronu ryżowego
  • 3 małe piersi z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka kukurydzy 
  • 1 puszka ananasów
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczki curry
  • sól 

Makaron ugotować. Piersi z kurczaka oczyścić, osuszyć i pokroić w większą kostkę. Dodać sól i curry i dokładnie wymieszać, podsmażyć na oleju i odstawić do ostudzenia. Oczyścić i usunąć z papryki skórkę następnie pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę i ananasy osączyć. Owoce pokroić w kostkę. Wszystkie składniki razem połączyć Dodać majonez. Wymieszaną sałatkę włożyć na kilka godzin do lodówki.

piątek, 29 marca 2013

Paprykarz szczeciński


  • 1 mała makrela wędzona
  • 50 g ryżu 
  • 2 średnie marchewki
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 łyżki oleju
Cebulę posiekać, marchew i paprykę zetrzeć na tarce. Olej rozgrzać dodać warzywa i chwilę przesmażyć z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Następnie dodać koncentrat pomidorowy oraz pozostałe przyprawy, jeszcze chwilę pozostawić na ogniu. Ryż ugotować a rybę dokładnie oddziel od skóry i ości. Z warzyw usuń liść laurowy i ziele angielskie, dodaj ryż i makrelę. Całość wymieszaj. Podawać z pieczywem.









poniedziałek, 25 marca 2013

Obwarzanki pełnoziarniste


Składniki (8 szt.):
  • 500 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 g drożdży świeżych
  • 300 ml letniej wody
  • 1 żółtko do posmarowania
  • ziarenka sezamu, maku i siemienia lnianego

Do miski przesiać mąkę dodać sól, płynne drożdże rozmieszane z cukrem oraz letnią wodę. Ciasto wyrobić przez ok. 5 min. aż będzie gładkie i elastycze. Odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 1 h. Następnie ciasto podzielić na 8 równych części. i z każdej uformować podłużny wałek, podzielić na pół i utworzyć warkocz i połączyć aby utworzyć wianuczek. Tak przygotowane obwarzanki odłożyć na oprószoną mąką deskę, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 min. W szerokim garnku zagotować wodę. Kiedy woda będzie wrzeć, wkładać pojedyńczo każdą bułeczkę i gotować ok. 1 min. z każdej strony. Wyjąć na papier aluminiowy do osuszenia. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, układać obwarzanki. Każdą posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać ziarenkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 15 min. aż będą złociste. Po wyjęciu ostudzić. 





poniedziałek, 18 marca 2013

Sałatka z selerem i ciecierzycą


  • słoiczek konserwowej selery
  • puszka konserwowej ciecierzycy
  • 4 jajka
  • 4 duże ogórki kiszone
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól 
  • pieprz
  • szczypta przyprawy do sałatek
Seler i ciecierzyce przepłukać i osączyć. Jajka ugotować i pokroić razem z ogórkami na drobną kostkeczkę. Wszystkie składniki ze sobą połączyć, w miseczce wymieszać majonez z jogurtem i dodać do reszty. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do sałatek. Odstawić do lodówki aby smaki się przegryzła.




niedziela, 17 marca 2013

Kluski śląskie



  • 1 kg obranych i ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana
  • sól
Ugotowane ziemniaki zmielić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę(ja użyłem tylko ubijaka do ziemniaków). Przełożyć do miski i podzielić na 4 części. Wsypać mąkę ziemniaczaną na miejsce 1/4 części ziemniaków dodać jajko i wyrobić masę ziemniaczaną. Następnie zwilżonymi rękami formować kuleczki wielkości orzechów włoskich i każdą lekko spłaszczyć i palcem utworzyć małą dziurkę. Tak przygotowane kluski wrzucić do osolonego wrzątku i gotować ok. 2-3 min od wypłynięcia. Po wyjęciu przepłukać zimną wodą, aby się nie kleiły.Podać okraszone przesmażonym boczkiem z cebulką. Kluski podawać do dań zasadniczych jako dodatek skrobiowy.


środa, 13 marca 2013

Śledzie po kaszubsku


Składniki:
  • 10 filetów a'la matjas
  • 4 cebule
  • 1/2 szklanki + 2 łyżki oleju
  • puszka pomidorów 
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki

Śledzie moczyć ok. 2-3 h, następnie osączyć i osuszyć. Cebulę oczyścić i pokroić w piórka, podsmażyć na oleju. Pomidory z puszki zmiksować blenderem i dodać do podsmażonej miękkiej cebuli, razem z pozostałym olejem, dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, majeranek i ostrą papryke, całość smażyć przez kilka minut. Odstawić do przestudzenia. Filety możemy pokroić w większe kawałki lub zwinąć w rulon i spiąć wykałaczką. Tak przygotowane śledzie zalać ostudzoną zalewą i odstawić do lodówki na min. 1 noc.



sobota, 9 marca 2013

Poznańskie szagówki z boczkiem

Tradycyjne kopytka znane w Wielkopolsce pod nazwą "szagówki", czyli kluski krojone na szagę.


Składniki:
  • 50 dag ugotowanych ziemniaków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąką pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżka smalcu
  • 100 g boczku wędzonego

Ziemniaki oczyścić, obrać i ugopraskę. Dodać mąkę pm jajko i sól. Całość zagnieść. Ciasto podzielić, z każdej części uformować wałek o średnicy 2-3 cm. Wałek lekko ugnieść i kroić na skos co ok. 2 cm. Tak przygotowane kluski gotować w osolonej wodzie przez ok. 2-3 min. od wypłynięcia na wierzch. Szagówki odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą. Na patelni posmażyć boczek i dodać kluski, i podsmażać aż do przyrumienienia. Szagówki można podawać również z dowolnym sosem. 




niedziela, 3 marca 2013

Ciasto krakersowe


Biszkopt  bakaliowy (forma 20x25cm):

  • 8 białek+3 żółtka
  • szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek zmielonych 
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 50 g mielonych orzechów ziemnych
Masa:
  • puszka masy kajmakowej
  • 250 g masła miękkiego

Ponadto:
  • 2 opakowania krakersów solonych
  • 200 ml śmietany 30 %
  • fix do śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • płatki migdałowe



Białka ubić z cukrem, następnie dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia oraz bakalie. Formę (20-25cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec ok. 35 min w temp. 180 stopni.

Miękką margarynę utrzeć dokładnie z masłem. Śmietanę ubić z cukrem pudrem oraz fixem. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.

Na ostudzony biszkopt wyłożyć 1/3 masy kajmakowej i przełożyć warstwą krakersów. Czynność powtórzyć. Na ostatnią warstwę krakersów wyłożyć ubitą śmietanę i posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki na ok. 2 h.