poniedziałek, 27 maja 2013

Kruchy placek z rabarbarem


Składniki (tortownica 26cm): 
  • 300g mąki
  • 200g masła
  • 100g cukru
  • 3 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 800g  rabarbaru
  • 3/4 szklanki cukru do białek i rabarbaru

Rabarbar obrać, pokroić w kostkę i posypać 4 łyżkami cukru, wymieszać i odstawić na 20 min. aby puścił sok, odlać. 
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito, dodać masło, posiekać nożem. Żółtka oddzielić od białek  i utrzeć z cukrem. Następnie dodać do posiekanej mąki z masłem i ugnieść ciasto. Wstawić do lodówki na ok.30 min. 1/3 ciasta pozostawić w lodówce. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozwałkować 2/3 ciasta, ponakuwać widelcem. Ciasto najlepiej podpiec ok. 10 min. w temp. 180 stopni. Białka ubić z pozostałym cukrem. Na wierzch podpieczonego ciasta wyłożyć rabarbar, białka i posypać pozostałym ciastem z lodówki. Ciasto piec ok. 30-35 min. w temp. 180 stopni. 






wtorek, 14 maja 2013

Fusilli w sosie szpinakowo-śmietanowym


300 g makaronu fusilli
100 g świeżego szpinaku
180 g śmietanki 30 %
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól 
pieprz

Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekany czosnek, chwilę przesmażyć i dodać świeży, opłukany i osuszony szpinak. Smażyć aż do wyparowania wody, doprawić solą i pieprzem. Następnie do szpinaku dodać śmietankę, całość zredukować (odparować) tak aby powstał gęsty sos. Dodać ugotowany makaron i całość dokładnie wymieszać.