środa, 26 czerwca 2013

Rolada truskawkowa a'la ślimaczki z lodami

Apetytu na roladę nabrałem już wczoraj, kiedy to znajoma wrzuciła swój przepis na taką roladę bezową. Mówię, czemu nie? Szukając pomysłu, trafiłem przypadkowo tutaj, pomysł bardzo mi się spodobał, dlatego postanowiłem spróbować swoich sił :)



Biszkopt: (blaszka ok.50x60cm)
  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej

Masa:
  • 400 g truskawek
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g śmietanki 30 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • fix do śmietany na 200 g 

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać cukier, zmiksować a następnie dodać mąkę. Do masy dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać łyżką. Blaszkę (najlepiej taką z pieca) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę biszkoptową, wyrównać, (biszkopt powinien być cienki). Tak przygotowany biszkopt wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni przez ok. 15 min. Upieczony biszkopt wyłożyć na wilgotną ściereczkę kuchenną, zdjąć papier, nierówne boki przyciąć i wyrównać, zwinąć za pomocą ściereczki w roladę lub jeżeli chcemy uzyskać efekt ślimaczków, roladę zwinąć z jednej strony jednym zwinięciem a z drugiej jak roladę. Odstawić do ostudzenia.

Śmietanę ubić, dodać fix do śmietany i cukier puder. Następnie dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać łyżką. Truskawki umyć, osuszyć i pokroić w ćwiartki lub w mniejsze kawałki, dodać do masy i raz jeszcze delikatnie wymieszać.Wstawić na chwilę do lodówki Na tak przygotowany biszkopt wyłożyć masę i zwinąć w roladę. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Udekorować cukrem pudrem, truskawkami,(różki i oczka do ślimaczków zrobione są z rozpuszczonej czekolady) i podawać z lodami.




czwartek, 20 czerwca 2013

Napój truskawkowy


Składniki 2 porcje :
  • 200 g truskawek
  • 300 ml wody
  • sok z pół cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • kostki lodu
Truskawki umyć, odszypułkować. Truskawki, schłodzoną wodę, sok z cytryny oraz cukier wrzucić do blendera i całość zmiksować. Tak przygotowany napój przelać do szklanek, wrzucić kostki lodu. Orzeźwia w upalne dni!




niedziela, 16 czerwca 2013

Chłodnik litewski


Składniki 4 porcje:
1 pęczek młodej botwinki
2 ogórki zielone
1 pęczek rzodkiewki
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka pietruszki
1/2 pęczka koperku
400 ml jogurtu naturalnego
400 ml kefiru
bulionetka warzywna + 0,5 l wody
sól 
pieprz
2 łyżki soku z cytryny

Botwinkę dobrze opłukać, pokroić w drobną kosteczkę. W garnku zagotować wodę, rozpuścić bulionetkę, wrzucić botwinę i gotować ok. 10-15 min. aż będzie miękka, pod koniec dodać sok z cytryny, odstawić do wystudzenia. W tym czasie umyte ogórki i rzodkiewkę zetrzeć na tarce jarzynowej. Koperek, natkę i szczypiorek drobno posiekać. Do przestudzonej botwinki dodać wcześniej starte i posiekane składniki,  jogurt oraz kefir. Całość wymieszać, doprawić pieprzem i solą, schłodzić. Podawać z ugotowanym jajkiem. 








piątek, 14 czerwca 2013

Penne ze szparagami i kurczakiem


Składniki na 5 porcji:
  • 250 g makaronu penne
  • 2 piersi z kurczaka
  • 400 g pieczarek brunatnych
  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 cebula
  • 200 ml śmietany 18%
  • olej
  • sól 
  • pieprz
  • kilka nitek szafranu

Makaron ugotować al dente. Pieczarki umyć, oczyścić i osuszyć. Pokroić na plasterki i podsmażyć razem z posiekaną cebulką na patelni, doprawić i po usmażeniu przełożyć na miseczkę. Kurczka umyć, osuszyć i pokroić w 1 cm kostkę i podsmażyć na tej samej patelni co pieczarki. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać kilka nitek szafranu. Szparagi umyć, pokroić w mniejsze kawałki. Wodę zagotować z solą i łyżką masła, wrzucić szparagi i obgotować ok. 3-5 min. 
Do usmażonego kurczaka wlać śmietanę, dodać szparagi oraz pieczarki. Całość dokładnie wymieszać i chwilę odparować. Jeżeli trzeba doprawić solą i pieprzem. Na koniec zmieszać sos razem z makaronem. 





środa, 12 czerwca 2013

Pierwsza Kaskada Smaków, czyli warsztaty pierogowe ze Smakfonią

7-8 czerwca 2013 roku, dzięki Moniki z Pin up Cooking Looking miałem przyjemność wziąć udział w warsztatach organizowanych przez Monikę i Macieja, właścicieli restauracji Smakfonia oraz Pani Ani, właścicielki Hotelu Kaskada, który jest najlepszą miejscówką na weekendowe wypady w okolicy Poznania. Tematem przewodnim warsztatów były pierogi pod różną postacią.    




Już w pierwszy dzień mieliśmy zapewniony wieczór pełen wrażeń. Ognisko, kiełbaski i przyszności przygotowane przez wszystkich bloggerów. Nawet Pani Ania, która pochodzi z okolic Małopolski przygotowana specjalnie dla nas tradycyjne danie z jej regionów o nazwie"prażone" z kociołka.
Jedzenia, śmiechu i rozmów nie było końca aż do późnych godzin nocnych.










Fot. matkaWariatka.net


Na drugi dzień Pani Ania przygotowała dla Nas pyszne śniadanie, aby każdy nabrał siły na popołudniowe lepienie pierogów. 
Już o godzinie 11.00 rozpoczeliśmy zmagania z pierogami. Pani Monika i Pan Maciej zdradzali nam swoje tajniki na najlepsze ciasto pierogowe, które wg mnie jest znakomite!
Na pierwszy ogień poszły pierogi ruskie, które nie są moimi ulubionymi, ale dopiero po warsztatach się do nich bardziej przekonałem. 
Następnie zabarwialiśmy ciasto m.in. kurkumą, które wykorzystaliśmy do pierogów tajskich składających się komosy ryżowej, mleczka kokosowego, pasty Tom Kha, limonki, kolendry, papryczki chili oraz krewetek, które nawet tataj na warsztatach pierogowych nauczyłem się je obierać, ponieważ jeszcze nie miałem takiej możliwości. 
A już na sam koniec zrobiliśmy pierogi z rabarbarem.








Cały weekend spędziłem w bardzo miłej i sympatyczniej atmosferze. Dzięki warsztatom nauczyłem się robić pyszne ciasto na pierogi, przekonałem się do ruskich oraz spróbowałem oryginalnych tajskich i z rabarbarem. Raz jeszcze bardzo dziękuję organizator za udział w Pierwszej Kaskadzie Smaku oraz wszystkim uczestnikom za przyjemnie spędzony czas! :)

Fot. matkaWariatka.net






wtorek, 11 czerwca 2013

Pierogi z truskawkami


Składniki (ok.40 pierogów):
  • 500 g mąki pszennej
  • 80 ml oleju
  • 250 ml gorącej wody
  • szczypta soli
  • 1/2 kg truskawek
  • jogurt naturalny grecki + cukier do posypania
Mąkę przesiać, dodać sól, olej i wymieszać razem z mąkę. Następnie dodać gorącą wodę i wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Przykryć lub zawinąć w folię i odstawić na ok. 10 min. W tym czasie truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto podzielić na mniejsze części i cienko rozwałkowywać, wykrawać krążki, na każdy ułożyć truskawki i zlepić. Wodę ugotować, osolić wrzucać porcjami ulepione pierogi. Gotować ok. 2-3 minuty od zawrzenia wody. Odcedzić i zanurzyć na ok. 5 sekund w zimnej wodzie, aby się nie lepiły. Podawać udekorowane jogurtem greckim i posypane cukrem.








środa, 5 czerwca 2013

Sernik z truskawkami i bitą śmietaną


Składniki (tortownica 26cm): 
  • 1 kg sera z wiadereczka
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 opakowania cukru waniliowego 
  • 3 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki gorącej wody
  • 300 ml śmietanki 30%  + 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie fixu do śmietanki
  • 700 g truskawek

Ser połączyć z jogurtem naturalnym, cukrem pudrem, cukrem waniliowym. Całość dokładnie zmiksować. W 1/2 szklance gorącej wody rozpuścić żelatynę, odstawić do lekkiego przestudzenia. Następnie jeszcze letnią wlać do masy serowej, nadal miksując. Dno i boki tortownicy wyłożyć folią aluminiową i wylać masę serową. Wyrównać i wstawić do lodówki na ok. 2h. W tym czasie truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na ćwiartki. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i fixem. Na wierzch sernika wyłożyć bitą śmietanę i udekorować truskawkami.