niedziela, 29 września 2013

Papryka faszerowana chili con carne


  • 5 średnich papryk czerwonych
  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 duże pomidory 
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy 
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki chili
  • szczypta oregano
  • sól 
  • olej
  • 1/2 szklanki bulionu

Papryki przekroić na pół wydrążyć gniazda nasienne pozostawiając ogonki. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem ułożyć papryki podlać bulionem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez ok. 20 min. W tym czasie cebulę i czosnek posiekać, wrzucić na rozgrzany na patelni olej, chwilę przesmażyć i dodać zmielone mięso wołowe. Doprawić solą, oregano i chili. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w większą kostkę, dodać do podsmażonego mięsa, całość dusić przez ok. 10 min. do wyparowania powstałej wody po dodaniu pomidorów. Na koniec dodać jeszcze łyżkę koncentratu pomidorowego aby danie miało wyrazisty smak. Fasolę i kukurydzę osączyć i dodać do mięsa z pomidorami. Całość dusić jeszcze przez ok. 10 min. 
Podpieczone papryki wyciągnąć i do każdej połówki nałożyć chili con carne. Wstawić raz jeszcze do piekarnika i piec przez ok. 15 min. 




czwartek, 12 września 2013

Cukinia faszerowana kaszą kuskus, mięsem i suszonymi pomidorami


Składniki (2 średnie cukinie):
  • 70 dag mięsa mielonego 
  • 3/4 szklanki kaszy kuskus
  • mały słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
  • 4 średnie ogórki kiszone
  • 200 g sera żółtego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka ostrej papryki

Cukinie obrać, przekroić na pół i wydrążyć łyżką. Mięso mielone doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką, przesmażyć. Ogórki kiszone oraz suszone pomidory pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Kaszę kuskus przesypać do miseczki, zalać gorącą wodą, przykryć i odstawić na ok. 5 min., dodać do mięsa. Całość wymieszać. Do każdej połówki cukinii nałożyć mięsny farsz, ułożyć na brytfannie, podlać ok. 2 szklankami wody. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30 min. w temp. 200 stopni. 10 min. przed końcem pieczenia posypać startym żółtym serem.

poniedziałek, 9 września 2013

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami


Składniki:
  • 200 g makaronu świderki
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 mała papryka czerwona i zielona
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 200 g pieczarek
  • 4 łyżki ketchupu
  • 150 g sera żółtego
  • 1 łyżeczka curry
  • sól
  • pieprz
  • łyżka bułki tartej
  • olej
Makaron ugotować al deante. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, dodać curry, sól, pieprz i podsmażyć na oleju. Pieczarki i paprykę umyć, pokroić w paski i podsmażyć na tej samej patelni co mięso. Do makaronu dodać ketchup, podsmażone mięso, pieczarki i paprykę oraz odsączoną kukurydzę. Formę żaroodporną wysmarować olejem i obsypać bułką tartą, wyłożyć wymieszany makaron. Wierzch posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika i piec w temp. 200 stopni przez ok. 20 min.