niedziela, 10 listopada 2013

Tort Elmo


Składniki ( tort wym. ok. 45x35cm) 

Biszkopt (25x35cm,należy upiec 2 szt.):
  • 10 jaj
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 Oddzielić białka od żółtek. Ubić na sztywną pianę, dodać cukier, pojedyńczo żółtka oraz wodę. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę biszkoptową, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 35 min. w temp. 180 stopni.
W ten sposób należy upiec 2 biszkopty, odstawić na kratkę. Biszkopt należy przygotować najlepiej 1-2 dni wcześniej. 


Masa I czekoladowa:
  • 250 g mascarpone
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 5 łyżek nutelli
Śmietankę ubić na sztywno. Mascarpone wymieszać z nutellą, następnie połączyć delikatnie ze śmietaną.

Masa II waniliowa:
  • 900 ml śmietanki 30 % 
  • 4 fixy do śmietanki
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 słoiczka dżemu jagodowego 
  • 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • barwnik spożywczy do "tynku" tortu 
Śmietankę ubić, dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią oraz fixy. 1/3 śmietany wymieszać z barwnikiem spożywczym i odstawić do lodówki, będzie to nam potrzebne do wysmarowania wierzchu tortu, tzn. "tynku"

Nasączenie:
  • szklanka mocnej herbaty
  • łyżka cukru
  • sok z 1/2 cytryny
Wystudzoną herbatę wymieszać z cukrem oraz sokiem z cytryny.

Masa śmietanowa do dekoracji: 
  • 1,25 l śmietanki 30 %
  • 100 g cukru 
  • 28 g żelatyny
  • 60 ml wody
  • 150 ml śmietanki do rozcieńczania  + 2 łyżki cukru pudru
  • barwnik spożywczy czerwony
Żelatynę namoczyć w wodzie. Śmietanę podgrzać do temp ok 85 st C
Po podgrzaniu , zdjąć z gazu i dodać cukier oraz żelatynę dobrze mieszając. Wystudzić w kąpieli wodnej, mieszając co 15min. Po osiągnięciu odpowiedniej temp.schować do lodówki. Po 12 godz chłodzenia, śmietana nadaje się do ubijania.
Śmietana po 12 h nabiera stanu galaretki, należy ją wtedy porządnie ubić, dodać cukru pudru,czerwony barwnik oraz dodać ok. 150ml śmietanki w celu rozcięczenia naszego kremu śmietanowego.
Taka śmietana jest idealne gęsta, nadaje się do dekoracji tortów oraz innych wypieków.

Przygotowanie: 

Z upieczonych biszkoptów wyciąć kształt Elmo, najlepiej narysować na kartce szkic następnie przyłożyć do biszkoptów. Każdy biszkopt przeciąć na 3 platy.
Pierwszy blat ułożyć na tacce do wypieków, nasączyć herbatą z cytryną, następienie wyłożyć masę czekoladową, nałożyć kolejną warstwę biszkoptu. Kolejno nasączyć, posmarować cienko dżemem jagodowym, nałożyć masę waniliową, przykryć ostatnią warstwą biszkoptu, raz jeszcze nasączyć wierzch tortu.
Wierzch tortu "otynkować" masą śmietanową z barwnikiem.


Za pomocą rękawa oraz specjalnej tylki tzn. trawy, włosów udekorować tort. Najlepiej rozpocząć od brzegów tortu, następnie kierować się od strony nóg w ku górze. Jeżeli nie posiadamy specjalnej tylko, możemy użyć zwykłej w kształcie gwiazdki. 


Na koniec pozostaje przygotować oczy, nos oraz usta z masy cukrowej. 

























piątek, 8 listopada 2013

Sałatka z selerem naciowym, serem i szynką


Składniki:
  • ok. 8 łodyg selera naciowego
  • 4 jajek
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki ananasów
  • 20 dag sera żółtego
  • 20 dag szynki konserwowej
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól 
  • pieprz
Seler naciowy umyć, pokroić w cienkie plasterki. Jajka ugotować, pokroić w większą kostkę. Kukurydzę, fasolę oraz ananasy osączyć, dodać  do reszty składników. Ser i szynkę pokroić w 1 cm kosteczki. Jogurt wymieszać z majonezem, dodać do sałatki, razem połączyć. Doprawić solą i pieprzem.