sobota, 28 grudnia 2013

Tort ciasteczkowy potwór


Biszkopt 26cm:
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka wody
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki kakao
Oddzielić białka od żółtek. Ubić na sztywną pianę, dodać cukier, pojedyńczo żółtka oraz wodę.
Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków tortownicy nie smarować żadnym tłuszczem. Wylać masę biszkoptową, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 20 min. w temp. 180 stopni.
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, aby nie rozwalał się podczas krojenia. Przekroić na 3 równe płaty.

Do nasączenia:
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki cukru
Kakao wymieszać cukrem zalać gorącą wodą, ostudzić.

 Masa czekoladowa:
  • 800 ml śmietany 30 %
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/2 tabliczki posiekanej czekolady
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 fixy do śmietanki (każdy na 200g śmietanki)
Śmietankę ubić na sztywno, fizy wymieszać z cukier puderem oraz cukrem waniliowym, dodać do ubitej już śmietanki. 1/4 ubitej śmietanki odstawić do tzn. "tynku". Do reszty dodać kakao oraz posiekaną czekoladę.
 Pierwszy blat tortu nasączyć rozpuczonym w wodzie kakao i nałożyć masę czekoladową, znowu drugi blat tortu, nasączyć i wyłożyć masą czekoladową. Ułożyć ostatni blat biszkoptu, który jedynie należy nasączyć.
Do pozostałej śmietanki dodać niebieski barwnik. Otynkować złożony tort i włożyć do lodówki.

Masa śmietanowa do dekoracji:
  • 500 ml śmietanki 30 %
  • 20 g cukru 
  • 12 g żelatyny
  • 15 ml wody
  • 100-150 ml śmietanki 30% do rozcieńczania + 2 łyżki cukru pudru
  • barwnik spożywczy niebieski
Żelatynę namoczyć w wodzie. Śmietanę podgrzać do temp ok 85 st C
Po podgrzaniu , zdjąć z gazu i dodać cukier oraz żelatynę dobrze mieszając. Wystudzić w kąpieli wodnej, mieszając co 15min. Po osiągnięciu odpowiedniej temp.schować do lodówki. Po 12 godz chłodzenia, śmietana nadaje się do ubijania.
Śmietana po 12 h nabiera stanu galaretki, należy ją wtedy porządnie ubić, dodać cukru pudru,czerwony barwnik oraz dodać ok. 100-150 ml śmietanki w celu rozcięczenia naszego kremu śmietanowego.
Taka śmietana jest idealne gęsta, nadaje się do dekoracji tortów oraz innych wypieków.

Tort przy pomocy specjalnej tylki udekorować tzn. "włosiem".

Usta i oczy można przygotować z masy cukrowej, bądź z czekolady.
Ja do oczów użyłem wiórków kokosowych wymieszanych z masłem i oblałem białą czekoladą, a usta zrobione są z czekolady mlecznej.