środa, 7 maja 2014

Muffinki z rabarbarem i kruszonką


Forma 12szt.

  • 1/2 kostki margaryny lub masła
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki jogortu naturalnego
  • 2 łodygi rabarbaru + 2 łyżki cukru

Kruszonka:
  • 40 g mąki 
  • 40 g masła
  • 3 łyżki cukru
Mąkę, masło i cukier połączyć, rozetrzeć palcami.

Miękkie masło lub margarynę zmiksować z cukrem i solą. Następnie dodawać pojedyńczo jajko, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać do masy na przemian z jogurtem, cały czas miksując. Rabarbar obrać, pokroić w drobną kostkę zasypać cukrem i odstawić na 10 min., nastepnie odlać powstały sok. Masę przekładać do 2/3 wysokości papilotek. Na wierzch wyłożyć rabarbar oraz posypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 25-30 min.

Piknik majowy

Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem


(Forma 12cmx12cm) 
  • 100 g ryżu
  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 3 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżki masła
  • jogurt grecki do podania

W garnku zagotować wodę z mlekiem, następnie dodać ryż oraz szczyptę soli. Gotować na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas. Kiedy ryż wchłonie płyn dodać cukier waniliowy, odstawić z ognia.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cynamon oraz cukier, wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno wyłożyć 1/3 ryżu, następnie 1/2 porcję jabłek. Ponownie porcję ryżu, jabłek oraz na wierzch ostatnią porcję ryżu. Wierzch wyrównać, ułożyć wiórki masła oraz polać śmietanką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni przez ok. 40 min. 
Podawać na gorąco lub zimno z jogurtem.