piątek, 26 września 2014

Pierogi ruskie


Składniki (ok.40 pierogów):
  • 500 g mąki pszennej
  • 80 ml oleju
  • 250 ml gorącej wody
  • szczypta soli
  • 800 g ugotowanych ziemniaków
  • 500 g półtłustego sera białego
  • 2 duże cebule
  • sól, pieprz
  • olej
Mąkę przesiać, dodać sól, olej i wymieszać razem z mąkę. Następnie dodać gorącą wodę i wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Przykryć lub zawinąć w folię i odstawić na ok. 10 min.
Cebulę podsmażyć na oleju. Do ciepłych ziemniaków dodać biały ser oraz cebulę, doprawić solą i pieprzem ( farsz powienien być dość pikantny). Całość dokładnie rozkłuc tłuczkiem do ziemniaków.
Ciasto podzielić na mniejsze części i cienko rozwałkowywać, wykrawać krążki, na każdy ułożyć kulkę farszu i zlepić. Wodę ugotować, osolić wrzucać porcjami ulepione pierogi. Gotować ok. 2-3 minuty od zawrzenia wody. Odcedzić i zanurzyć na ok. 5 sekund w zimnej wodzie, aby się nie lepiły.
Podawać okraszone smażoną cebulką lub boczkiem.






poniedziałek, 22 września 2014

Tradycyjne placki ziemniaczane z cukrem


1,2 kg obranych ziemniaków
3/4 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
majeranek
olej

Ziemniaki obrać, przetrzeć na tarce o drobych oczkach lub skorzystać z robota kuchennego. Zlać nadmiar wody pozostawiając oddzielającą się skrobie. Następnie dodać mąkę, jaja i przyprawy.
Na bardzo dobrze rozgrzanym tłuszczu nakładać porcje masy i smażyć z obu stron przez ok. 4 minuty.
Podawać z cukrem.

czwartek, 11 września 2014

Tradycyjny schabowy po hawajski z pieczonymi ziemniaczkami


5 plastów schabu bez kości
10 plastrów ananasa
100 g mozzarelli do pizzy lub zapiekanek
2 jajka
bułka tarta
sól, pieprz
majeranek
bułka tarta

Schab umyć, wysuszyć, oprószyć solą, pieprzem i majerankiem. Jajka roztrzepać. Plastry schabów obtoczyć w jajku a następnie w bułce tartej. Smażać na mocno rozgrzanym tłuszczu. 
Ananasa odsączyć, ułożyć po 2 plasterki na każym upieczonym kotlecie i rozsypać startą mozzarellę. 
Wstawić do piekarnika piec ok. 4-5 min. w temp. 180 stopni. 
Podawać z pieczonymi ziemniaczkami oraz surówką. 

środa, 10 września 2014

Ciasto z jabłkami i budyniem


Składniki (tortownica 26cm):
  • 300g mąki
  • 200g masła
  • 100g cukru
  • 3 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • 1kg jabłek + 2 łyżki cukru
  • 1 budyń waniliowy na 0,5 l mleka
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito, dodać masło, posiekać nożem. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Następnie dodać do posiekanej mąki z masłem i ugnieść ciasto. Wstawić do lodówki na ok.30 min. 1/3 ciasta pozostawić w lodówce. Dno i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozwałkować 2/3 ciasta, ponakuwać widelcem. Ciasto najlepiej podpiec ok. 10 min. w temp. 180 stopni.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Chwilę przesmażyć w garnku z dodatkiem cukru, wystarczy 2-4 minuty, zdjąć  ognia. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić.
Na podpieczonym cieście rołożyć jabłka, następnie budyń. Na wierzch rozsypać resztę ciasta kruchego z lodówki. Ciasto piec ok. 30-35 min. w temp. 180 stopni.
Ciasto rozkrajałem jeszcze lekko ciepłe, i takie było najlepsze :)






wtorek, 9 września 2014

Pizza z kurczakiem, peperoni, cebulą i kukurydzą


Ciasto (pizza 30 cm):
  • 25 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suszonych
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Mąkę przesiej przez sito. Do mąki dodaj olej, drożdże,wodę i sól zagnieść ciasto do momentu aż będzie odchodzić od rąk. Posmaruj ciasto olejem i odstaw na ok 1 h w ciepłe miejsce.

Sos pomidorowy:
  • 4 pomidory
  • szczypta soli
  • pieprz
  • bazylia i oregano
  • łyżka oliwy
Pomidory sparzyć, obrać usunąć gniazda nasienne. Następnie przesmażyć, wyparować wodę. Na koniec dodać oliwę oraz przyprawy.

Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 cebula czerwona
  • 1 papryczka peperoni
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • 150 g mozzarelli 
  • szczypta oregano
  • przyprawa do kurczaka
Piersi umyć, pokroić w kostkę, doprawić i podsmażyć. Cebulę i papryczkę pokroić w krążki. Ciasto na pizzę rozłożyć na papierze do pieczenia, posmarować sosem pomidorowym, rozsypać mozzarellę, kukurydzę, papryczkę, cebulę i podsmażoną pierś z kurczaka. Wierzch posypać szczyptą oregano. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez ok. 15 min. w temp. 220 stopni na najniższym poziomie piekarnika.