czwartek, 27 listopada 2014

Lasagne bolognese - lasagne po bolońsku


Forma: 20x25 cm

Składniki:
  • 20 płatów makaronu lasagne
  • 500 g sera żółtego

Sos boloński :
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • chili, majeranek
  • olej

Sos beszamelowy:
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 500 ml mleka
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
Sos boloński

Cebulę z czosnkiem posiekać, podsmażyć na oleju, dodać mięso, doprawić solą, pieprzem, chili oraz majerankiem, całość przesmażyć ok. 15 min. Następnie dodać pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Całość lekko podsmażyć i odparować.

Sos beszamelowy

Masło rozpuścić w rondelku dodać mąkę i smażyć ok. 2 minuty zalać zimnym mlekiem i energicznie wymieszać, pozostawić na ogniu aż do zagotowania się i powstania gładkiego sosu.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylać cienką warstwę sosu beszamelowego oraz wyłożyć warstwę makaronu następnie warstwę sosu bolońskiego oraz beszamelowym i posypać żółtym serem.
Powtórzyć min. 3 razy. Na wierzchu powinna znajdować się wartwa makaronu, którą należy zalać sosem beszamelowym, tak aby makaron był zakryty.
Lasagne wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 45 min.
10 min. przed końcem pieczenia wierzch posypać żółtym serem.
Wyciągnąć i odstawić na ok. 10-15 min. wtedy lasagne najlepiej się kroi.