środa, 17 grudnia 2014

Pierogi z kapustą i grzybami


Składniki na ok. 90 pierogów

Ciasto:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 160 ml oleju
  • 500 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli
Farsz:
  • 2 kg kapusty kwaszonej
  • 2 garście grzybów suszonych
  • 2 duże cebule
  • 4  łyżki masłą
  • 4 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • majeranek


Mąkę przesiać, dodać sól, olej i wymieszać razem z mąkę. Następnie dodać gorącą wodę i wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Przykryć lub zawinąć w folię i odstawić na ok. 10 min.

Kapustę wypłukać,lekko posiekać a następnie przełożyć do garnka. Grzyby namoczyć i dodać do kapusty. Do całości dodać ziela angielskie i liście laurowe. Całość dusić na wolnym ogniu do miękkości. Cebulę podsmażyć na maśle, dodać do kapusty. Gdy kapusta będzie miękka, doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem, przełożyć na sito i osączyć. Można również użyć do tego gazy, dzięki temu lepiej wyciśniemy całą wodę z kapusty.
Ciasto na pierogi cienko rozwałkować i wykrawać krażki szklanką. Na każdy krażek nałożyć ok. 1 łyżeczkę kapusty. (Z odciśniętej kapusty formowałem małe kulki farszu, dzięki temu wygodniej było później zlepić pierożka). Zlepić brzegi ciasta, przygnieść widelcem lub łyżką.

Tak przygotowane pierogi układać na tacce i wstawić do zamrażarki, w ten sposób pierogi nie skleją się. Następnie można włożyć w jeden zbiorowy woreczek.

Zamrożone pierogi wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 3-4 min. od wypłynięcia.
W przypadku pierogów niemrożonych gotujemy ok. 2-3 min. 



czwartek, 11 grudnia 2014

Piernikowe muffinki


Składniki: 12 szt.
  • 220 g mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2  łyżki przyprawy do piernika
  • 170 g  cukru
  • 125 ml oleju lub rozpuszczonej margaryny
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 duże jajko
Ponadto:
  • 300 ml śmietanki 30 %
  • 2 fixy do śmietany (na 200 ml śmietany)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • barwnik spożywczy
  • posypka kolorowa
W jednej misce połączyć: mąkę, kakao, sodę proszek do pieczenia, cukier oraz przyprawę do piernika, całość lekko wymieszać.
W drugiej misce połączyć produkty płynne: olej, jogurt naturalny oraz jajko, całość delikatnie wymieszać trzepaczką.
Produkty sypkie wsypać do płynnych całość wymieszać łyżką.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do każdej nałożyć ciasto do wysokości 3/4 foremki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni przez ok. 20 min.

Śmietankę ubić, w miseczce połączyć cukier puder, fixy oraz barwnik spożywczy, dodać pod koniec ubijania śmietanki.

Muffinki wyciągnąć ostudzić i udekorować bitą śmietanką i posypką.

RADA:
Muffinki można udekorować polewą czekoladową, cukrem pudrem bądź zjeść bez dekorowania :)





czwartek, 4 grudnia 2014

Ciasto czekoladowe


Składniki: (Tortownica 25 cm)
  • 250g margaryny
  • 250g gorzkiej czekolady 
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 180ml gorącej wody
  • 300g mąki
  • 1 płaska łyżeczki sody
  • 1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60g kakao
  • 280 g cukru
  • 4 jajka 
  • 2 łyżki oleju
  • 120ml jogurtu naturalnego
Lukier
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 cytryna + ew. woda
W rondelku rozgrzać margarynę, dodać połamaną gorzką czekoladę, kawę rozpuszczalną oraz wodę. Całość mieszać aż do rozpuszczenia. 
W misce połączyć mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz kakao, następnie dodać jajka, olej oraz jogurt naturalny, całość lekko wymieszać. Na koniec dodać płynną masę czekoladową. Wymieszać łyżką lub mikserem. 
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno) wylać masę czekoladową. 
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 150 stopni z termoobiegiem przez ok. 60-70 min. 
Pod koniec pieczenia sprawdzić wykałaczką czy ciasto w środku jest upieczone.

Lukier
W miseczce utrzeć cukier puder z wyciśniętą cytryną, jeżeli lukier będzie za gęsty dodać jeszcze wody. 

Ostudzone ciasto polać polewą czekoladową i posypać kolorową posypką.

RADA
Z racji, że ciasto należy do bardziej "suchych" i przypomina murzynka można przełożyć ją masą śmietanową, dżemem lub powidłami.