Te ogórki robię co roku, doskonałe jako przegryzka do obiadu, czy na kanapkę Na ich zrobienie potrzebujemy praktycznie całej doby. Nie wymagają pasteryzacji!
- 2,5 kg ogórków
- główki czosnku
- 4 łyżki soli
- 2 łyżeczki chili
- 0,5 kg cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1,5 szklanki octu
Ogórki umyć. Pokroić w ćwiartki. W dużej misce zasypać solą, wymieszać i pozostaw na 6-8h. Po tym czasie odlać powstały sok.. Czosnek pokroić w plasterki razem z chili dodać do ogórków Dokładnie wymieszać.
Zagotować ocet z cukrem i olejem i zaleć gorącym płynem ogórki. Wymieszać i odstawić na kolejne 8-12h. Po tym czasie ogórki włożyć do umytych słoików, zalać zalewą w której się moczyły. Zakręcić i już nie pasteryzować.
Apetycznie wyglądają i kolorowo te twoje przetwory :)
OdpowiedzUsuńSmaczne są faktycznie. Zrobiłam na próbę i już je pokochałam. Zastanawiam się tylko jak długą mogą przetrwać bez pasteryzacji? Większość przetworów pasteryzuję i mam do kolejnego sezonu, a nie wiem jak długi termin przydatności tych ogóreczków bez pasteryzowania.
OdpowiedzUsuńOgórki przetrzymuję w piwnicy, ostatnio wyciągałem słoik z ubiegłego roku i były ok :) Ogórki nie potrzebują pasteryzjacji, ponieważ są z dodatkiem oleju, który się unosi na powierzchni i podobno zatrzymuje dopływ powietrza ;) Nigdy nie miałem okazji, aby wyrzucić słoik zepsutych ogórków.
Usuńrosik93 Dziękuję za odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńa tu wody sie nie dodaje?
OdpowiedzUsuńNie, ponieważ ogórki poprzez sól puszczą własną wodę.
UsuńIle czosnku się dodaje ?
OdpowiedzUsuńok. 4-5 ząbków czosnku.
Usuńdziękuję :)
UsuńPo jakim czasie można jesc��
OdpowiedzUsuńCzy sok, który puściły ogórki na początku wylać czy dodać do zalewy?
OdpowiedzUsuńWylać
UsuńDziękuję za odpowiedź��
UsuńWitam. A jak zabraknie zalewy to czy można według przepisu dorobić taką zalewe?
OdpowiedzUsuń