Ciasto ( porcja na 2 pizze):
-
3 szklanki mąki pszennej,
-
1 szklanka ciepłej wody,
-
20 g drożdży,
-
1 łyżeczka cukru,
-
1 łyżeczka soli,
-
50 ml oliwy,
Do miseczki wlewamy wodę, dodajemy drożdże, cukier oraz pół szklanki
mąki. Całość mieszamy pozostawiamy na chwilę w ciepłe miejsce aż drożdże
zaczną pracować. Do misy robota kuchennego wrzucamy pozostałą mąkę oraz
sól. Dodajemy płynne drożdże i wyrabiamy ciasto. W połowie wyrabiania
ciasta dodajemy oliwę. Ciasto wyrabiamy kilka minut do całkowitego
połączenia się składników. Odkładamy na 15 min w ciepłe miejsce. Ciasto
dzielimy na pół, jeżeli nie wykorzystamy drugiej części ciasta, możemy
zamrozić.
Sos pomidorowy:
- 1/2 puszki pomidorów krojonych,
- 2 łyżki oliwy,
- sól, pieprz, zioła
Pozostałe składniki:
- 3 plasterki szynki włoskiej,
- duża garść rukoli,
- 5 pomidorów suszonych,
- 5 pomidorków koktajlowych,
- 125 g tartej mozzarelli,
Ciasto na pizzę wałkujemy lub rozciągamy na okrągły kształt. Smarujemy cienko sosem pomidorowym oraz posypujemy mozzarellą. Tak przygotowaną pizzę wkładamy do nagrzanego do 250 stopni piekarnika i pieczemy ok. 10-14 minut na najniższym poziomie.
Pizzę wyciągamy, kroimy, na wierzch układamy rukolę, poszarpaną szynkę włoską oraz pomidorki, delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek.