Pyszne, a zarazem szybkie placuszki idealne na obiad lub kolacje. :)
Przepis pochodzi z czasopisma kuliinarnego "Przepisy czytelników".
1 kg obranej i oczyszczonej z nasion cukinii
200g żółtego sera
4 jajka
6-7 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki
pieprz
olej
Obraną i oczyszczoną z nasion cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej, posolić, odstawić aby puściła sok. Ser żółty zetrzeć na tarce. Z cukinii odlać powstały sok, dodać jajka, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z tartą cukinią i jajkami. Następnie dodać starty żółty ser i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nakładać łyżką masę forumując niewielkie placuszki. Smażyć z obu stron. Podawać z dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz