W lodówce zalegały mi dwa duże jogurty naturalne oraz brzoskwinie,
dlatego postanowiłem na weekend upiec ciasto. Okazało się bardzo szybkie, puszyste i smaczne.
- 2 duże gęste jogurty naturalne (np.grecki, Bałkański)
- 2 budynie śmietankowe
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- biszkopty okrągłe
- brzoskwinie z puszki
- cukier puder
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Żółtka, olej, budyń(w proszku) ubijamy na gładką masę, następnie dodajemy jogurty, delikatnie miksujemy. Białka dodajemy do masy jogurtowej i delikatnie mieszamy.Brzoskwinie osączamy w papier kuchenny, kroimy w kostkę.Następnie dodajemy do masy. Blaszkę o wymiarach 23x35 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy biszkopty, wylewamy masę jogurtową. Tak przygotanie ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 60 min. Posypujemy cukrem pudrem przed podaniem.
Bardzo apetyczne ,ciasteczko", pzdr.
OdpowiedzUsuńsmakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasto na jogurcie, jest super lekkie ;)
OdpowiedzUsuńa budyniu nie robimy według przepisu?
OdpowiedzUsuńa tego jogurtu to tak ok 1 kg? bo mam takie wiaderko :)
Budyń dodajemy w proszku. Moje jogurty miały po 400 g.
OdpowiedzUsuńserniczek poprostu przepyszny! wczoraj zrobiłam i cała rodzina się zachwycała :) każdy już chce przepis, a blachy sernika już prawie nie ma ;D POLECAM!!!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję za superprzepis:-)
OdpowiedzUsuńmi sie za mocno spiekl, ale nastepnym razem po prostu 10 minut krocej potrzymam... Sernik wyrasta jak glupi, szybko pozniej opada ale nadal jest niezwykle puszysty :) a przepis jest tak prosty ze kota nastepnym razem poprosze o pomoc :D POLECAM!!!!!
OdpowiedzUsuńbudyn z cukrem czy bez?
OdpowiedzUsuńBudyń bez cukru.
UsuńPozdrawiam
dziekuje :)
UsuńWsypujemy budynie na 0,5 czy te większe na 0,75 litra?
OdpowiedzUsuńWsypujemy te na 0,5 l. Pozdrawiam i czekam na wiadomość, jak wyszedł sernik ;)
UsuńZamiast biszkoptów dałem herbatniki. Wyszedł bardzo smaczny, tylko trochę usiadł. Na prawdę dobry przepis, pozdrawiam.
UsuńSernik jest pyszny, tylko ostatnim razem trochę biszkopty mi się przypiekły :( mój właśnie siedzi w piekarniku, tylko muszę go pilnować w obawie przed przypaleniem :)
OdpowiedzUsuńA mnie to ciasto nie wychodzi :( Nie wiem czemu, ale żółtek mi ubywa i się zwarza w trakcie miksowania
OdpowiedzUsuń