poniedziałek, 7 listopada 2011
Torcik ananasowy
Biszkopt:
5 jajek
1 szkl cukru
3 łyżki wody
1 i 1/2 szkl mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kako
Jajka z cukrem miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy wodę, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie miksujemy, przekładamy na tortownicę o średnicy 25 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25 min. Biszkopt studzimy, przekrawamy na 2 blaty.
Masa:
330 g śmietany 30 %
3/4 szklanki cukru pudru
1,5 opakowania zagęstnika do śmietany (1 opak. na 220-250g)
1 puszka ananasów
4 łyżeczki żelatyny
Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder wymieszany z zagęstnikiem. Ananasy osączamy z zalewy. Połowę ananasów kroimy w drobną kostkeczkę, resztę miksujemy blenderem na mus. Żelatynę mieszamy z 1/5 szklanki zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia, następnie podgrzewamy i studzimy, łączymy z musem ananasowym. Do śmietany dodajemy pokrojonego ananasa oraz tężejący mus, dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na 1 blat biszkoptu, przykrywamy drugim.
Dekoracja:
1 puszka ananasów
1 czekolada gorzka
100 g płatków migdałowych
330 g śmietany 30 %
1,5 opakowania zagęstnika do śmietany (1 opak. na 220-250g)
Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder wymieszany z zagęstnikiem. Wierzch i boki tortu smarujemy bitą śmietaną. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni, obsypujemy boki torciku. Ananasy osączamy z soku, kroimy w większą kostkę i układamy na wierzchu. Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej, na papierze do pieczenia robimy zygzaki odstawiamy do zastygnięcia, następnie odrywamy i układamy na torcie.
Smakowicie wygląda;) bardzo mi się podoba ta czekoladowa dekoracja ;)
OdpowiedzUsuńwygląda przepięknie! :)
OdpowiedzUsuńCudny! I na pewno przepyszny z takimi składnikami!
OdpowiedzUsuńbardzo ladnie wyglada i pewnie smkauje pysznie:)
OdpowiedzUsuńToż to dostojny tort a nie torcik. Bardzo apetyczny!
OdpowiedzUsuńWyróżniłam Twój blog:) Jestem pod Wielkim wrażeniem Twoich kulinarnych Dziel!
OdpowiedzUsuńniesamowity;) już niedługo na pewno wykorzystam przepis.
OdpowiedzUsuńSuper smak i ogólnie połączenie jeszcze czekolady z ananasem jak dla mnie jest bardzo magiczne. Widziałem kiedyś podobny przepis bodajże na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ jednak nie miałem okazji go jeszcze zrobić. Chyba od tego patrzenia na to cudo już nie będę miał wyjścia.
OdpowiedzUsuń