Składniki:
1 kostka margaryny
300 g cukru
250 g mąki
5 jajek
6 łyżek kaszy manny
250 g serka mascarpone
2 łyżki soku z cytryny
125 g maku
4 łyżki mleka
750 g sera
Przygotowanie:
Przygotować ciasto kruche. Mąkę, jajko, 125 g margaryny i 70 g cukru posiekać nożem, następnie zagnieść szybkimi ruchami ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 min. 4 żółtka oddzielić od białek. 125 g margaryny utrzeć z 170 g cukru następnie dodawać po 1 żółtku cały czas ucierając. W misce wymieszać mleko, ser, mascarpone,sok z cytryny i kaszę mannę. Całość dodać do masy jajecznej. Białka ubić z 60 g cukru i dodać do całości. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać mak i dokładnie wymieszać. Cisto kruche rozwałkować, wyłożyć tortownice(26 cm) dociskając brzegi. Na cisto wykładać na przemian warstwę masy serowej i makowej, wierzch wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika piec ok. 60 min. w temperaturze 175 stopni(termoobieg 150 stopni). Ciasto wyjąć, odstawić na 15 min. następnie wyjąć z formy. Ciasto posypać cukrem puderem.
Bardzo smacznie wygląda;)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się zdjęcie;)
Wygląda na pyszne ciasto :). Poproszę kawałek? :)
OdpowiedzUsuńsuper wygląda i moje dwa ulubione ciasta w jednym...;)
OdpowiedzUsuńŁadnie wygląda, a tradycyjny przepis nieco unowocześniłeś, więc podoba mi się jeszcze bardziej. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńAleż apetyczne to ciacho, zdjęcie równie świetne;)))
OdpowiedzUsuńnowoczesna wersja seromakowca...dobry pomysł;)
OdpowiedzUsuńSame zachwyty nad ciastem a ja mam pytanie.. Przepis nie podaje sposobu obróbki maku.., suchy i nie zmielony czy sparzony i zmielony? Sadząc po zdjęciu to pewnie to pierwsze ale ciekawi mnie odpowiedź.
OdpowiedzUsuńMak należy dać suchy, niezmielony. Pozdrawiam
Usuńok ale co z tym serem z przepisu 750 g bo nie ma go w opisie wykonania jest tylko mowa o mascarpone
OdpowiedzUsuńW misce wymieszać mleko, ser twarogowy + ser mascarpone,sok z cytryny i kaszę mannę.
Usuń