Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, margarynę rozpuścić. Drożdżę rozpuścić w ciepłym mleku, wymieszać z
łyżką mąki i cukru. Do wyrośniętych drożdży dodać ziemniaki, mąkę, jaja, pozostały cukier,
rozstopioną margarynę i spirytus, wyrobić gładkie ciasto(ciasto będzie lekko lepiące). Odstawić do
wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok. 2-3 cm i wykrawać krążki. Na każdy przy pomocy szprycy nałożyć marmolade. Zlepić, uformować pączki. Odstawić do wyrośnięcia. Wkładać do mocno rozgrzanego oleju i smażyć z
obu stron na złoty kolor. Wyciągnąć i ułożyć na papierze kuchennym. Na koniec posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem i posypać orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz