niedziela, 15 listopada 2020

Szakszuka po włosku

 

Składniki ( 1 porcja) 

  • 3 jajka, 
  • garść szpinaku,
  • garść rukoli, 
  • 3 plasterki szynki włoskiej,
  • 1 duży pomidor,
  • szczypiorek,
  • pomidorki koktajlowe,
  • 2 łyżki masła,
  • sól, pieprz,

Pomidora parzymy, obieramy ze skórki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pomidora i podsmażamy. Następnie dodajemy szpinak i wybijamy na podsmażone składniki jajka.
Doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy przykrywką do czasu ścięcia się białka oraz częściowo żółtka. Patelnię ściągamy z ognia, na wierzch układamy szynkę włoską, pomidorki, oraz rukolę.
Wierzch posypujemy szczypiorkiem, podajemy z pieczywem. 



1 komentarz:

  1. To byłoby pyszne śniadanko na weekend. W następny na pewno takie sobie przyrządzę. Lubię w soboty jeść coś specjalnego i nowego. Na co dzień jem dość szybko, bo wiecznie mam mało czasu. Jednak pilnuję, by posiłki były zdrowe. Tutaj https://onedaymore.pl/sklep/pyszne-sniadania-na-caly-miesiac/ można zamówić pyszne musli, granolę i owsiankę na cały miesiąc.

    OdpowiedzUsuń