300g mąki
200g margaryny
100g cukru
3 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
800g truskawek
3/4 szklanki cukru
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito, dodać margarynę, posiekać nożem. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka i cukier utrzeć. Następnie dodać do posiekanej mąki z margaryną, ugnieść ciasto. Wstawić do lodówki na ok.30 min. 1/3 ciasta pozostawić w lodówce, 2/3 wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę, ponakuwać widelcem. Truskawki umyć, osuszyć, każdą przekroić na ćwiartki, posypać 3 łyżkami cukru i wymieszać. Odlać powstały sok. Truskawki wyłożyć na ciasto. Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę i wyłożyć na truskawki. Wierzch posypać pozostałym ciastem z lodówki.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika piec w temp. 190 stopni przez ok 30-35 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz