3 jabłka
szczypta cynamonu
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g margaryny
Mąkę pszenną, ziemniaczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier oraz jajka i całość miksujemy. Margarynę rozpuszczamy i studzimy, dodajemy do masy i dalej miksujemy. Jabłka obieramy i myjemy, jedno kroimy w kostkę dwa pozostałem przekrawamy na pół. 1/2 ciasta wylewamy do foremki( 27x14 cm) układamy pokrojone w kostkę jabłka i wylewamy pozostałą część ciasta. Na górę układamy nacięte połówki jabłek. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45-50 min. w temp 180 stopni. Ciasto pozostawiamy w uchylonym piekarniku. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz