Pyszny, domowy pasztet drobiowy. Znakomity na poranne śniadanie.
1 kg wątróbki drobiowej
4 marchewki gotowane
1 duża cebula
1/3 kostki masła
2 szklanki mleka
2 łyżki majonezu
masło do smażenia
sól
pieprz
majeranek
Wątróbkę oczyścić z błon i żyłek, umyć, zamoczyć w mleku na ok. 10 min. i następnie osuszyć. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na maśle, następnie dodać osuszoną wątróbkę. Smażyć ok. 5 min. z obu stron,na koniec przyprawić solą i pieprzem, odstawić do ostygnięcia. Przy pomocy maszynki do mielenia lub robota kuchennego zmiksować wątróbkę oraz gotowaną marchewkę. Do masy dodać masło, majeranek i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na sam koniec dodać majonez, dokładnie wymieszać. Przechowywać w lodówce pod przykryciem.
Lubię takie pasztety :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
ojej, domowy pasztet.
OdpowiedzUsuńpyszności!
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
http://www.karmel-itka.blogspot.com
ja też lubię takie pasztety
OdpowiedzUsuńdomowy pasztet.. jestem za.
OdpowiedzUsuńWłaśnie przygotowuje dam znać czy smakował 😉
OdpowiedzUsuń