Bardzo smaczna, a zarazem bardzo prosta, szybka i pożywna do przyrządzenia zupa.
3 l wywaru mięsno-warzywnego
5 cebul
100 g masła
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka tymianku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól pieprz
bagietka
Cebulę obrać, posiekać. Na patelni roztopić masło, dodać posiekaną cebulę, smażyć na złoty kolor. Następnie dodać mąkę i jeszcze chwilkę przesmażyć. Do gotującego się wywaru dodać cebulę. Gotować ok. 5 min. Tak przygotowaną zupę zmiksować blenderem. Dodać tymianek i natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Bagietkę pokroić w kostkę, wyłożyć na blaszkę i wstawić na parę minut do piekarnika. Zupę podawać z grzankami.
Cebulowa ekspress. Przepis w sam raz, aby wykorzystać mój zamrożony bulion wołowo - drobiowy.
OdpowiedzUsuń