sobota, 30 listopada 2019

Makaron z łososiem i kurkami


 Składniki 2 porcje:

150 g makaronu wstążek,
szklanka kurek,
125 g wędzonego łososia,
1 czerwona cebula,
1 papryczka czerwona,
100 ml śmietany 12 %,
1 pomidor,
natka pietruszki,
sól, pieprz,
oliwa,

Makaron gotujemy al'dente. Kurki myjemy. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, 3 paseczki papryczki czerwonej oraz kurki, całość smażymy kilka minut. Dodajemy rozdrobnionego wędzonego łososia oraz pokrojonego pomidora. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy śmietaną, pozostawiamy na ogniu kilka minut aż śmietana się zredukuje i powstanie gęsty sos. W między czasie siekamy pietruszkę. Na patelnię dorzucamy ugotowany makaron, całość dokładnie mieszamy.  Makaron podajemy w głębokim talerzu posypane pietruszką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz