500 g karkówki
150 g boczku
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
1 cebula
100 g ryżu
1,5 szklanki bulionu
2 jajka
sól
pieprz
papryka ostra
koncentrat pomidorowy
masło
liście pora
Masło stop na patelni. Warzywa obierz, zetrzyj na tarce jarzynowej wrzuć na rozgrzane masło. Smaż ok 5 min. Następnie wsyp ryż. Przesmaż, zalej bulionem i gotuj aż ryż wchłonie wodę. Karkówkę i boczek umyj, osusz, zmiel w maszynce.Na osobnej patelni podmaż mięso, dopraw. Mięso połącz z warzywami odstaw do ostygnięcia. Następnie dodaj jajka dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku. Kapustę sparz, odcinaj pojedyńczo liście kapusty, zetnij zgrubiałe nerwy. Na liście nakłaj farsz mięsno-warzywny, zwiń i obwiąż zblanszowanym liściem pora. Gołąbki układaj w garnku zalej 1/2 l wody, zagotuj dodaj 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Gołąbki dusić ok 50 min. Sos zagęść, dopraw.
W sumie najlepsze co ostatnio jadłem to właśnie takie gołąbki, z tego przepisu :) Najważniejszym dodatkiem jest oczywiście sos, z przecieru Pomidori , lekko przetworzonego że aż czuć jego smak. Wiem, wiem rzeczą gustu jest smak każdego z nas,dlatego ja przedstawiam wam i polecam smak z mojej autopsji kulinarnej, więc warto spróbować, polecam.
OdpowiedzUsuń