2 jaja
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić.Dodać cukier oraz żółtka.Wszystko zmiksować.Następnie dodać przesiane mąki, oraz proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką.Wylać na blaszkę(26x10 cm) Piec ok 10-15 min.
Składniki:
250 g masła
250 g masła
4 żółtka
1 budyń śmietankowy
1 szklanka cukru
1/2 l mleka
3 łyżki żelatyny
bakalie: wiórki kokosowe, posiekane orzechy, migdały
galaretka truskawkowa
2 łyżki kakao
galaretka cytrynowa
śnieżka na mleko
Masło ucieramy z 4 jajkami. Budyń śmietankowy gotujemy z 1 szklanką cukru na 1/2 l mleka. Ostudzony budyń łączymy z masłem, dzielimy na 2 części. Do 1 części dodajemy posiekane bakalie oraz 1,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w zimnej wodzie i pogrzanej. Wylewamy na biszkopt. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1/2 litrze wody, gdy zacznie gęstnieć wylewamy na 1 część masy. Wstawiamy do lodówki. Do 2 części masy dodajemy 2 łyżki kakao oraz 1,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w zimnej wodzie i pogrzanej, wylewamy na galaretkę. Następnie ubijamy śnieżkę na mleku, rozpuszczamy galaretkę cytrynową w 1 szklance wody i gdy zacznie gęstnieć dodajemy do śnieżki. Wykładamy na 2 część masy. Ciasto wstawiamy na ok 1 h do lodówki.
w jakiej ilości dodać bakalie?
OdpowiedzUsuń