2 łyżeczki startej skórki pomarańczy
2 łyżki zmielonego maku
250 g mleka
szczypta kardamonu
szczypta cynamonu
szczypta soli
połówki brzoskwiń
plastry ananasa
połówki gruszek
3 łyżki płynnego miodu
liście mięty
Kaszę uprażyć na patelnibez tłuszczu na wolnym ogniu, ciągle mieszając aż zacznie specyficznie pachnieć. Mleko zagotować ze skórką pomarańczy, makiem, solą, kardamonem i cynamonem. Dodaj uprażoną kaszę gryczaną, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu ok 20 min, do chwili, aż kasza napęcznieje. Brzoskwinie, ananasy, gruszki pokrój w kostkę. Dodaj miód oraz 2 łyżeczki posiekanej mięty. Wymieszaj. Kaszę ułóż na talerzu razem z sałatką owocową i udekoruj listkami mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz