poniedziałek, 21 marca 2011

Zupa fasolowa z pomidorami i selerem naciowym

40 dag łopatki wieprzowej
20 dag fasoli białej
2 marchewki
2 ziemniaki
5 łodyg selera naciowego
1 puszka pomidorów krojonych
1 cebula czerwona
sól
pieprz
szczypta papryki ostrej

Fasolę namoczyć w wodzie i pozostawić na noc. Mięso umyj osusz, pokrój w kostkę i zalej wodą, zagotuj. Marchew obierz i dodaj do miesa. Namoczoną fasolę wrzuć do wywaru, gotuj ok 40 min. Ziemniaki obierz, łodygi selera umyj i oczyść z włókien pokrój w grube plastry. Razem z ziemniakami dodaj do zupy. Gotuj ok. 15 min. Na koniec dodaj krojone pomidory. Cebulę obierz pokrój w piórka i podsmaż na oleju. Dodaj do zupy. Przypraw solą i pieprzem, papryką oraz ewentualnie świeżymi ziołami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz