piątek, 22 kwietnia 2011

Plińce z pomoczką

Danie charakterystyczne dla kuchni mazurskiej. 


1,5 kg ziemniaków
1/2 szklanki mleka
duża cebula
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
olej
kilka plasterków baleronu
szczypiorek

200 g białego sera
180 g śmietany kwaśnej
2 ząbki czosnku
1 cebula
sól
pieprz

Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach lub w robocie z nakładką do tarcia ziemniaków. Starte ziemniaki przekładamy na sito aby osączyć od powstałego soku z ziemniaków. Mleko zagotowujemy i gorącym zalewamy ziemniaki. Mieszamy. Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę, jajka oraz mąkę. Na samym końcu przyprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju układamy po 1 łyżce masy, rozprowadzamy aby powstały małe placuszki. Smażymy z obu stron.
Ser biały łączymy z kwaśną śmietaną. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę drobno siekamy. Dodajemy do sera. Wszystko dokładnie rozgniatamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Po usmażeniu placuszków, na samym końcu układamy na patelni  kilka plasterków baleronu i smażymy z obu stron. Na talerzu układamy placuszek ziemniaczany przekładamy przesmażonym plasterkiem baleronu i przykrywamy drugim placuszkiem. Podajemy z twarożkiem i szczypiorkiem.

1 komentarz:

  1. Ciekawy przepis kuchni regionalnej. Chyba za mało interesujemy się regionalna kuchnią polską, za to dobrze znamy kuchnie świata. Czuję, że muszę to nadrobić.

    OdpowiedzUsuń