5 dag masła
15 dag mąki
4 jaja
200 ml wody
sól
tłuszcz do smażenia
Zagotuj 200 ml wody, Dodaj masło i szczyptę soli. Gdy masło się roztopi dodaj mąkę, Mieszaj aż ciasto będzie odstawać od ścianek. Odstaw do przestygnięcia. Dodawaj po jajku energicznie mieszaj. Potnij pergamin na średniej wielkości kwadraty. Do szprycy, z końcówką gwiazdki nakładaj ciasto i na pergamin wyciskaj niewielkie okręgi. W garnku rozpuść tłuszcz. Wkładaj do niego oponki z pergaminem, tak aby pergamin był na górze. Smaż aż pergamin będzie odchodził. Wyciągnij pergamin i obróć oponki na drugą stronę smaż ok 2-3 min. Przygotuj lukier. Oponki wyciągnij na ręczniki papierowe osącz z tłuszczu i polej lukrem. Podawaj z powidłami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz