niedziela, 20 lutego 2011

Pizza

Ciasto:
500g mąki
40 g drożdży
300 ml wody przegotowanej
1 łyżeczka soli ziołowej
1 łyżeczka cukru
2 łyżka oleju

Sos pomidorowy:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki wody
bazylia, oregano
sól, pieprz

Składniki:
500 g pieczarek
10 plasterków szynki
słoiczek oliwek zielonych
200 g sera żółtego
cebula
przyprawa do kuchni włoskiej
sól, pieprz

Drożdże rozkrusz w miseczce połącz z cukrem i solą.Wlej wodę, wymieszaj. Odstaw na 15 min. Mąkę przesiej przez sito. Do mąki dodaj olej oraz drożdże, zagnieść ciasto do momentu aż będzie odchodzić od rąk. Posmaruj ciasto olejem i odstaw na ok 1 h.

Pieczarki oczyścić, pokroić na paski podsmażyć wraz z cebulą, przyprawić. Ser zetrzeć na tarce.Szynkę i oliwki pokroić w paseczki. Na rozwałkowanym cieście nałożyć sos pomidorowy, kolejno pieczarki, szynkę, ser i oliwki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 20-25 w temp. 200 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz