wtorek, 28 czerwca 2011
Rogaliki z truskawką i rabarbarem
5 dag drożdży
1 szklanka letniego mleka
50 dag mąki
60 g margaryny
2 łyżki cukru
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 żółtko
kilka truskawek
młody rabarbar
Drożdże rozkruszyć w mleku, dodać po 1 łyżce mąki oraz cukru. Odstawić na ok 10 min. Do miski przesiać mąkę, sól, miękką margarynę,jajko oraz na koniec wyrośnięte drożdże.Wszystko wymieszać i przełożyć na stolnice, zagnieść na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie rabarbar obieramy, z truskawek usuwamy szypułki, drobno kroimy, posypujemy 1 łyżką cukru, mieszamy i odstawiamy na ok 10 min. następnie odlewamy powstały sok. Z ciasta odrywamy małe porcje i wałkujemy na cienki okrągłu placem, dzielimy na 8 trójkątów. Na środek każdego układamy nasze nadzienie i zwijamy w rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i smarujemy wierzch roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy w temp. 200 stopni przez ok 15-20 min. Wystudzone rogaliki posypujemy cukrem pudrem.
poniedziałek, 20 czerwca 2011
Królik na warzywach w sosie własnym
cebula
czosnek
sól
pieprz
majeranek
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki wina wytrawnego czerwonego
2 marchewki
1 pietruszka
mała seler
por
natka pietruszki
olej
2 łyżki masła
Królika dokładnie oczyścić, podzielić na 8 części. Czosnek i cebulę obrać, posiekać, dodać do królika. Całość zamarynować w przyprawach, odstawić na 3 h do lodówki. Następnie tak przygotowane mięso, podsmażyć na patelni przez ok 10 min. Przełożyć do brytfanny i zalać wodą i winem wytrawnym. Dusić pod przykryciem ok 1 h. Warzywa, obrać i umyć. Zetrzeć na tarce jarzynowej, por i natkę pietruszki drobno posiekać. Na patelni roztopić masło, dodać pokrojone warzywa, przyprawić i podlać wodą. Dusić przez ok 10 min. W miseczce przygotować zawiesinę z wody i mąki, zagęścić sos,doprawić do smaku. Tak przygotowanego królika podawać na warzywach z dodatkiem sosu i ziemniaków.
Lody migdałowo-truskawkowe
300 g truskawek
100 g zmielonych migdałów
1 łyżka amaretto
2 żółtka
200 g śmietany 30 %
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mleka
Truskawki zmiksować blenderem, dodać mleko. Jajka sparzyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem. Śmietanę ubić. Wszystkie składniki połączyć, dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do maszynki do lodów włączyć na 30 min, dołożyć zmielonych migdałów oraz amaretto. Po tym czasie włożyć masę do zamrażarki na ok 1 h.
Surówka z kalarepy z jajkiem
4 średniej wielkości kalarepy
2 małe marchewki
pęczek szypiorku
kilka gałązek pietruszki
sok z 1/2 cytryny
2 jajka
sól
pieprz
Marchew i kalarepę, obrać i umyć. Zetrzeć na tarce jarzynowej. Szczypiorek i pietruszkę drobno posiekać. Jajka ugotować na twardo, następnie drobno pokroić. Wszystkie składniki połączyć dodać sok z cytryny, przyprawić. Udekorować jajkiem i pietruszką.
środa, 8 czerwca 2011
Sałatka z prażonym słonecznikiem
główka sałaty
duży pomidor
1 ogórek zielony
puszka kukurydzy
papryka żółta
młoda cebulka ze szczypiorkiem
3 plasterki sera żółtego
3 plasterki szynki konserwowej
pestki słonecznika
sos winegret
Spaghetti carbonara
opak. makaronu spaghetti
150g boczku wędzonego
cebula
1 ząbek czosnku
200g śmietany 30 %
3 łyżki tartego sera żółtego
3 żółtka
sól, pieprz
Boczek pokroić w paski, cebulę i czosnek obrać, posiekać.Podsmażyć z boczkiem. Makaron ugotować, odcedzić, nie płukać, przykryć pokrywką. W miseczce rozmieszać śmietanę z żółtkami oraz żółtym serem, przyprawić. Do garnka z makaronem wrzucić boczke z cebulą, oraz roztrzepaną śmietanę z żółtkami i serem, dobrze wymieszać, ważne aby makaron był gorący. Należy uważać, aby masa jajeczna nie ścieła się. Podajemy udekorowane bazylią.
wtorek, 7 czerwca 2011
Tarta z truskawkami
300g mąki
200g margaryny
100g cukru
3 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
800g truskawek
3/4 szklanki cukru
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito, dodać margarynę, posiekać nożem. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka i cukier utrzeć. Następnie dodać do posiekanej mąki z margaryną, ugnieść ciasto. Wstawić do lodówki na ok.30 min. 1/3 ciasta pozostawić w lodówce, 2/3 wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę, ponakuwać widelcem. Truskawki umyć, osuszyć, każdą przekroić na ćwiartki, posypać 3 łyżkami cukru i wymieszać. Odlać powstały sok. Truskawki wyłożyć na ciasto. Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę i wyłożyć na truskawki. Wierzch posypać pozostałym ciastem z lodówki.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika piec w temp. 190 stopni przez ok 30-35 min.
Subskrybuj:
Posty (Atom)