Składniki: (tortownica 26 cm)
Biszkopt:
Masa:
- 1 litr śmietany 30 %
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 fixy do śmietany(na 250 g)
- 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego
- 300 g truskawek
- 150 g malin
- 150 g borówek amerykańskich
- 150 g płatków migdałowych
- sok z połówki cytryny
- łyżka miodu
- 3/4 szklanki wody
Jajka z cukrem zmiksować na gładką masę. Następnie dodać wodę, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie zmiksować, wylać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach przez ok. 25 min. Biszkopt wystudzić(najlepiej biszkopt upiec dzień wcześniej), górę biszkoptu można lekko ściąć, tak aby wierzch był równy, przekroić na 3 płaty.
W wysokim naczyniu ubić śmietanę. Dodać cukier puder wymieszany z fixami , następnie ok. 1/4 części odkładamy do dekoracji. Z cytryny, miodu i wody sporządzić poncz. Truskawki odszypułkować, pokroić na ćwiarki wszystkie owoce umyć i dobrze osuszyć.
Pierwszy płat biszkoptu nasączyć przygotowanym ponczem, następnie wyłożyć warstwe dżemu porzeczkowego, wyłożyć cienką warstwę ubitej i dobrze schłodzonej śmietany, przełożyć owocami i raz jeszcze nałożyć trochę śmietaną. Nałożyć kolejny płat biszkoptu i lekko docisnąć. Kolejno następny płat nasączyć ponczem wyłożyć warstwę śmietany, owoce i raz jeszcze śmietanę.Nałożyć ostatnią część płatu biszkoptu, docisnąć. Pozostałą śmietaną wysmarować wierzch i boki tortu, wstawić do lodówki.
Na suchej rozgrzanej patelni uprażyć płatki migdałowe, odstawić do przestudzenia.
Kiedy tort w lodówce dobrze się schłodzi, boki obsypać płatkami migdałowymi a na wierzch ułożyć owoce.
Tort przed skonsumowaniem najlepiej pozostawić na noc w lodówce.