Forma 12szt.
- 1/2 kostki margaryny lub masła
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki jogortu naturalnego
- 2 łodygi rabarbaru + 2 łyżki cukru
Kruszonka:
- 40 g mąki
- 40 g masła
- 3 łyżki cukru
Miękkie masło lub margarynę zmiksować z cukrem i solą. Następnie dodawać pojedyńczo jajko, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać do masy na przemian z jogurtem, cały czas miksując. Rabarbar obrać, pokroić w drobną kostkę zasypać cukrem i odstawić na 10 min., nastepnie odlać powstały sok. Masę przekładać do 2/3 wysokości papilotek. Na wierzch wyłożyć rabarbar oraz posypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 25-30 min.