poniedziałek, 26 września 2011

Blok czekoladowy

Deser bardzo prosty, szybki i niezwykle smaczny, przypominający smak dzieciństwa.


250 g masła
3/4 szklanki cukru
1 szklanka wody
4 łyżki kakao
400 g mleka w proszku
150 g herbatników
4 łyżki rodzynek
1/2 szklanki migdałów w płatkach

Masło rozpuścić w garnuszku. Dodać cukier, wodę i kakao, całość dokładnie wymieszać i ostudzić. Następnie dodawać stopniowo mleko w proszku cały czas mieszając. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, odsączyć, herbatniki lekko pokruszyć, razem z migadałmi dodać wszystko do masy. Całość dokładnie wymieszać. Dwie prostokątne foremki wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Masę przełożyć i wstawić do lodówki na ok. 5 h.

2 komentarze:

  1. Proste rzeczy są często najsmaczniejsze.
    Bardzo interesujący blog i ciekawe zdjęcia.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oo, taki blok czekoladowy chodzi mi po głowie od jakiegoś czasu. Właściwie nigdy chyba go nie próbowałam, ale czuję, że by mi smakował. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń