poniedziałek, 9 września 2013

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami


Składniki:
  • 200 g makaronu świderki
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 mała papryka czerwona i zielona
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 200 g pieczarek
  • 4 łyżki ketchupu
  • 150 g sera żółtego
  • 1 łyżeczka curry
  • sól
  • pieprz
  • łyżka bułki tartej
  • olej
Makaron ugotować al deante. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, dodać curry, sól, pieprz i podsmażyć na oleju. Pieczarki i paprykę umyć, pokroić w paski i podsmażyć na tej samej patelni co mięso. Do makaronu dodać ketchup, podsmażone mięso, pieczarki i paprykę oraz odsączoną kukurydzę. Formę żaroodporną wysmarować olejem i obsypać bułką tartą, wyłożyć wymieszany makaron. Wierzch posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika i piec w temp. 200 stopni przez ok. 20 min.

3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami. Moje nowe hobby to gotowanie i pieczenie. Czyli jestem zielony w tym fachu. Zrobiłem zgodnie z podanym przepisem. Wyszło pyszne danie. Rodzina się zachwyciła zapiekanką. Wcinali jakby nigdy nic nie jedli. Zapunktowałem u żony. Dziękuję za przepis. Henryk.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za przepis! Zapiekanka wyszła pyszna :)

    OdpowiedzUsuń