czwartek, 12 września 2013

Cukinia faszerowana kaszą kuskus, mięsem i suszonymi pomidorami


Składniki (2 średnie cukinie):
  • 70 dag mięsa mielonego 
  • 3/4 szklanki kaszy kuskus
  • mały słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
  • 4 średnie ogórki kiszone
  • 200 g sera żółtego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka ostrej papryki

Cukinie obrać, przekroić na pół i wydrążyć łyżką. Mięso mielone doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką, przesmażyć. Ogórki kiszone oraz suszone pomidory pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Kaszę kuskus przesypać do miseczki, zalać gorącą wodą, przykryć i odstawić na ok. 5 min., dodać do mięsa. Całość wymieszać. Do każdej połówki cukinii nałożyć mięsny farsz, ułożyć na brytfannie, podlać ok. 2 szklankami wody. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30 min. w temp. 200 stopni. 10 min. przed końcem pieczenia posypać startym żółtym serem.

1 komentarz:

  1. Fantastycznie wygląda, cukinia pyszna :) Zapraszam jeśli masz ochotę do mnie w odwiedziny. :)

    OdpowiedzUsuń