czwartek, 22 sierpnia 2013

Ogórki chili

Te ogórki robię co roku, doskonałe jako przegryzka do obiadu, czy na kanapkę Na ich zrobienie potrzebujemy praktycznie całej doby. Nie wymagają pasteryzacji!


  • 2,5 kg ogórków
  •  główki czosnku
  • 4 łyżki soli
  • 2 łyżeczki chili
  • 0,5 kg cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki octu

 Ogórki umyć. Pokroić w ćwiartki. W dużej misce zasypać solą, wymieszać i pozostaw na 6-8h. Po tym czasie odlać powstały sok.. Czosnek pokroić w plasterki razem z chili dodać do ogórków  Dokładnie wymieszać.
 Zagotować ocet z cukrem i olejem i zaleć gorącym płynem ogórki. Wymieszać i odstawić na kolejne 8-12h. Po tym czasie ogórki włożyć do umytych słoików, zalać zalewą w której się moczyły. Zakręcić i już nie pasteryzować.

9 komentarzy:

  1. Apetycznie wyglądają i kolorowo te twoje przetwory :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaczne są faktycznie. Zrobiłam na próbę i już je pokochałam. Zastanawiam się tylko jak długą mogą przetrwać bez pasteryzacji? Większość przetworów pasteryzuję i mam do kolejnego sezonu, a nie wiem jak długi termin przydatności tych ogóreczków bez pasteryzowania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogórki przetrzymuję w piwnicy, ostatnio wyciągałem słoik z ubiegłego roku i były ok :) Ogórki nie potrzebują pasteryzjacji, ponieważ są z dodatkiem oleju, który się unosi na powierzchni i podobno zatrzymuje dopływ powietrza ;) Nigdy nie miałem okazji, aby wyrzucić słoik zepsutych ogórków.

      Usuń
  3. rosik93 Dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a tu wody sie nie dodaje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, ponieważ ogórki poprzez sól puszczą własną wodę.

      Usuń
  5. Ile czosnku się dodaje ?

    OdpowiedzUsuń