Składniki: (tortownica 26 cm)
- 1 cytryna
- 1 tabliczka czekolady
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 4 jaja
- 1 opak. cukru waniliowego
- 1 kg twarogu półtłustego
- 1 łyżka kaszki mannej
- 1 opak. budyniu waniliowego
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Polewa czekoladowa:
- 60 g masła
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki kakao
- płatki migdałowe
Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach, sok wycisnąć. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z cukrem na puch, następnie dodawać żółtka, cukier waniliowy, sok i skórkę z cytryny. Twaróg półtłusty zmielić( osobiście mieliłem tylko raz). Do utartej wcześniej masy dodać zmielony ser, kaszkę manną, budyń oraz ubitą pianę z białek. Całość dokładnie wymieszać. 1/3 masy odłożyć, do reszty dodać rozpuszczoną czekoladę, kakao oraz kawę. Masę kakaową podzielić na 1/2. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować tłuszczem. Wylać 1/2 masy czekoladowej, następnie masę jasną oraz na wierzch masę czekoladową, wyrównać. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni(z termoobiegiem) lub 220 stopni bez termoobiegu, włożyć ciasto i piec przez ok. 25 min., następnie temperaturę zmiejszyć do 160 stopni(z termoobiegiem) i piec przez kolejne 30-35 min. Ciasto wyjąć i odstawić do wystygnięcia.
W garnku rozpuścić masło, dodać cukier oraz mleko. Ściągnąć z ognia i dodać kakao, energicznie wymieszać. Wylać na wierzch sernika i rozprowadzić. Posypać migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz