wtorek, 20 sierpnia 2013

Ogórki w musztardzie

  • 2 kg ogórków 
  • ziele angielskie 2 szt./słoik 
  • liście laurowe  2 szt./słoik
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 5 łyżek musztardy sarepskiej
  • 1,5 łyżki soli 
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu
  • 5 szklanek wody
  • gorczyca kilka ziarenek/słoik
Ogórki dokładnie umyć i przeciąć na pół.
Zalewa: z wody, octu, cukru, soli, musztardy, czosnku, sporządzić zalewę, zagotować i ostudzić.
Do umytych słoików włożyć 2 listki liścia laurowego 2 ziela angielskie i kilka ziarenek gorczycy. Układać ogórki pionowo. .Zalać ostudzoną zalewą i zakręcić.Pasteryzować przez ok 5-7 minut.

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię takie ogórki. Ale tylko jeść, robić już niekoniecznie.:D

    OdpowiedzUsuń